Младeжи от Търново почистиха 160-годишна църква

Иван Първанов - неделя, 07-01-2018 - 13:30

„Св. Спас” на Колю Фичето била ползвана от комунистите за боксов салон

След десетилетия потънала в бурени и превърната в пущинак и змиярник, старата търновска църква „Св. Спас” вече има нов вид. В началото на годината в социалната мрежа Фейсбус група млади хора обявиха, че на Ивановден организират акция по почистването на забравения храм. На призива им откликнаха над 50 човекаа, които въоръжени с мотики, лопати и други селскостопански инструменти, ръкавици и чували за няколко часа изчистиха всички боклуци, клони и треви във и около възрожденския храм. Акцията премина под звуците на кръшни български хора и народна музика.

 Църквата „Св. Спас” се намира в старата част на Велико Търново, до Регионалната библиотека и Музея „Възраждане и Учредително събрание”. Тя е едно от творенията на Колю Фичето. Завършена е през 1862 г. През 1913 г. горната част на църквата е почти напълно разрушена и е използвана като салон за сказки. А по време на комунизма, след 1944 г. Божият храм е превърнат първо в боксов салон, а след негов него се съхранява архива на Народната милиция. След 70-те години на ХХ век сградата е изоставена и започва да се руши. През 1984 г. в нея започват разкопки и е одобрен проект за нейната реставрация и консервация. Той обаче не е довършен. А след падането на комунизма църквата окончателно е забравена. През последните години над нея е поставен покрив, който макар и частично предпазва руините. Много от младите жители и гости на Велико Търново, които вчера взеха участие в почистването на църквата бяха на едно и също мнение – че общината и митрополията трябва да се обединят и да намерят пари за цялостно възстановяване на стария Божи храм и превръщането му в действаща църква или музеен обект. „Срамота е една от емблематичните сгради на старата столица, която е и един от шедьоврите на Колю Фичето да бъде оставена да се самоунищожи”, заявиха младите хора на Търново.  

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.