Потреблението на фирмите задвижва икономиката ни.
МОНИТОР

БВП нагоре с близо 4%

Агенция Монитор - вторник, 05-12-2017 - 15:41

През третото тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт на България възлиза на 26,990 млрд. лв. по текущи цени, като на глава от населението се падат по 3810 лв. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), изнесени вчера.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 3,9% на БВП за периода юли-септември в сравнение със същите месеци на миналата година и 0,9 на сто спрямо второто тримесечие на текущата година.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през периода пък възлиза на 23,288 млрд. лв.

През третото тримесечие на тази година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява до 7,3% – с 0,6 процентни пункта спрямо същия период на миналата година. Индустриалният сектор пък понижава дела си в добавената стойност на икономиката с 0,4 процентни пункта до 28,5%.

За крайното потребление през третото тримесечие на 2017 г. се изразходват 68,7% от произведения БВП.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление на фирмите – с ръст от 6,7%, и при домакинствата – увеличение с 4,9%.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.