Родители от региона панически търсят психолози заради играта “Син кит“

Загиналият Вени от Стрелча със смразяваща снимка във „Фейсбук“

Диана Варникова - петък, 08-09-2017 - 19:00

11-годишното момче си направило втори профил, на него има черепи и ножове

Два месеца преди трагичната развръзка, 11-годишният Венислав от Стрелча си е направил втори профил във „Фейсбук”. Това е станало неотдавна – на 6 юни. На него детето, което се самоуби с ловната пушка на баща си, е сложило на профила си стряскаща снимка. Тя представлява тъмен фон, на който има черепи и ножове.

Оказва се, че в групата на загиналото момче се препращат подобни мрачни съобщения, в които ментори заплашват с убийство играчите, твърдят източници от разследването.

Децата са чували само за една подобна игра – „Син кит“. Това е игра, в която влизаш без да се усетиш - от чисто любопитство. В нея някакъв „гуру“ в продължение на 49 дни дава определени мисии и команди. „Ти трябва да ги изпълняваш, защото ако не ги направиш, ще те убият“, разказва едно от децата. Компютърният „гуру“ дори заплашва с убийство и роднините и приятелите на играча, ако не изпълниш командите му. „Аз не го приемам сериозно, по-скоро ми е смешно, че може да вярваш на такива простотии, но може някой да се включи в играта“, коментира четвъртокласник от средногорския град.

Родители на тийнейджъри от Пазарджик и региона се консултират с психолози и полицаи как може да бъде забранена интернет играта “Син кит“, която, за съжаление, проникна и в нашата страна. „Не може да няма начин да бъде премахната от интернет пространството“, коментира майка от Пазарджик, разтревожена след самоубийството на 11-годишния Венислав от Стрелча. „Силно съм обезпокоена да оставям сина си, който е 10-годишен, сам, докато съм на работа. Ще искам на родителската среща преди началото на учебната година в часа на класния ръководител педагогическият съветник да им говори колко са опасни някои компютърни игри“, притеснява се Катя Павлова.Тя предлага дори в часовете да бъдат изнесени лекции съвместно с полицаи и психолози, за да предупредят децата да не се увличат по такива извратени игри. Прокурори от отдел “Специализиран“ към Върховната касационна прокуратура и психолози от Института по психология към МВР са при близките на Венислав в Стрелча и разговарят и с негови съученици и приятели от училище „Св. Кирил и Методий“.

В малкото градче хората са в шок, невярващи, че някаква игра на компютър може да подтикне малкия Вени да се самоубие с пушката на баща си.

„Децата са с крехка психика и лесно се поддават на такъв тип „игри“, затова съветваме родителите да внимават по колко време децата им играят на компютър или таблет и дали не са застрашени от подобни заплахи“, коментират психолози и съветват родителите да следят контактите в интернет на невръстните си наследници. Ако видят, че детето им не разговаря с тях, затваря се след училище в стаята и има нещо съмнително в поведението му, непременно да се обърнат към педагогическия съветник или психолога.

Шефът на пазарджишката Областна дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев също апелира към родителите да бъдат още по-бдителни относно поведението и проблемите на децата, като при най-малките индикации за отклонение от приетите граници и норми да предприемат действия за уведомяване на компетентни специалисти, включително и органите на МВР. „Нека сме още по-внимателни защото животът, здравето и нормалното развитие на подрастващите са грижа на всички ни“, обясни полицейският шеф.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.