СНИМКА МОНИТОР
Изчакват резултатите от проучване за фосфатите

Европарламентът забавя решението за дюнерите

Агенция Монитор - сряда, 06-12-2017 - 16:04

Резолюцията ще бъде гласувана на сесията от 11 до 14 декември

Европарламентът може да наложи вето на законодателното предложение на Европейската комисия за разрешаване на използването на фосфатни добавки в замразеното месо (вкл. и за дюнери) поради опасения, свързани със здравето, съобщи БТА.

Сериозни опасения за въздействието на фосфатите

използвани като хранителни добавки върху здравето, бяха изразени от членовете на комисията на ЕП по обществено здраве и безопасност на храните. Те се противопоставиха на предложението на Европейската комисия да позволи използването на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо (вкл. и за дюнери), независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче месо, съобщи ЕП.

Зам.-говорителят на Европейския парламент Маржори ван ден Бруке заяви: "Европейският парламент не забранява дюнерите. Членовете на ЕП се безпокоят заради предложението на ЕК за разрешаване на фосфатни добавки в замразеното месо за дюнери. Някои научни изследвания показват, че тези добавки могат да причинят сърдечно-съдови заболявания и е забранено те да се добавят в замразеното месо за дюнери.

Диетологът проф. Донка Байкова, обясни за „Монитор“, че тези добавки се използват основно за емулгатори и пластификатори обикновено в замразените меса. По думите й фосфатите ги има и в газирани безалкохолни напитки, млечни продукти и по този начин рискът от предозиране се увеличава. „Фосфатите предизвикват извличане на калция от костите, намаляват костната плътност и така

увеличават риска от остеопороза.

Освен това се увеличават киселинността на организма, имат вредно влияние върху отделителната система и най-вече върху бъбреците, като увеличават опасността от образуване на камъни. През последните години се разбра, че фосфатите утежняват функционирането на черния дроб, опасни и за хората с диабет“, добави проф. Байкова.

Преди да дадат зелена светлина за разрешаването на фосфатните добавки в дюнерите, както бе предложено от ЕК, членовете на комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните решиха да изчакат резултатите от текущото проучване на Европейския орган за безопасност на храните за възможните отрицателни ефекти на тези добавки.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.