СНИМКА:БУЛФОТО
Само срещу подписка

Пионка на Топалов пусна Йоан Матев на свобода (ОБНОВЕНА)

Агенция Монитор - вторник, 07-11-2017 - 13:57

Бил лежал достатъчно дълго в ареста

Зам.-председателят на СГС Мина Мумджиева пусна от ареста обвинения за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина Йоан Матев. Дясната ръка на подалия оставка шеф на съда и основна пионка в игрите в Темида на олигархичния кръг „Агнешки главички“ - Калоян Топалов, реши, че е изтекъл законовият срок за задържането му, и промени мярката му за неотклонение в най-леката - „подписка“. Съдия Мумджиева се съгласи с тезата на защитата на Матев, че тъй като той е обвинен за престъпление, извършено като непълнолетен, и законът предвижда присъда от 5 до 12 г. затвор, не може да бъде задържан под стража повече от 8 месеца, защото наказанието е под 15 г. Срокът е изтекъл преди две седмици.

Досега прокуратурата е имала възможност да приключи досъдебното производство, каза в мотивите си съдия Мумджиева. Тя заяви още, че е безпредметно да се произнася дали на свобода има опасност Матев да се укрие и да извърши престъпление. Съдът взе своето решение без обичайното време за размисъл. Веднага щом изслуша страните по делото съдийката започна да чете определението си, а накрая заяви, че Матев може да бъде незабавно освободен. След това все пак допълни, че първо трябва да се произнесе и Софийският апелативен съд. Това ще стане на 14 ноември.

Значително наедрелият Йоан Матев не можа да скрие доволната си усмивка още в съдебната зала. 

„Редукцията на наказанието, което се налага спрямо непълнолетните, наистина не засяга мярката за неотклонение. Поради това становището на съда ще бъде протестирано от СГП, за да чуем по-горната инстанция. Както посочи в пледоарията си наблюдаващият прокурор, от момента, в който за последен път делото е било в съда, то практически не може да стигне до разследването, защото има непрекъснати жалби – било за изменение на мярката за неотклонение, било за отвод на разследващия. Няма пропуск в действията на прокуратурата“, коментира пред журналисти след заседанието говорителят на СГП Зорница Таскова. За да се ограничи възможността Матев и защитата му да протакат разследването, прокуратурата иска от съда да наложи ограничение за срок от 2 месеца, в които те да не могат да подават ново искане за изменение на мярката. Разследването е приключило през юли т.г., но материалите не могат да бъдат предявени, защото защитата на Матев и майка му или не приемат призовките, или се оправдават със служебни ангажименти или делото е в съда по искане за изменение на мярката за неотклонение. Затова в съдебната зала прокуратурата връчи призовка на адвоката на Матев да се яви за запознаване с материалите по делото. Мярката „подписка“ би затруднила прокуратурата, ако Матев напусне страната, категорична е прокурор Таскова.

Две години след убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина в Деня на Ботев през 2015 г. прокуратурата смята, че Йоан Матев е извършил престъплението. Обвинението не е разколебано, макар по намерения нож да няма отпечатъци или ДНК, всички доказателства водели именно към Матев. Те се подкрепят от показанията на брат му Марсел, който заведе полицаите при захвърления в шахта до местопрестъплението нож.

 

Внукът на директорката:

Убих баща си, олекна ми!

"Убих го, олекна ми!“, това казал пред приятеля си Йоан Алексиев 24-годишния Севелин Николов, минути след като заклал баща си в столичния квартал „Павлово“ през нощта на 4 ноември. Убитият Жоро Николов е син на Василка Николова - скандалната директорка на частното школо „Езиков свят“, където учеше обвиненият за убийството в Борисовата градина Йоан Матев. Директорката нашумя покрай разследването, където се оказа, че е прикривала извършителя на жестокото убийство в парка. 51-годишният й син Жоро Николов бе открит в дома си в събота с 21 прободни рани от нож.

По време на заседанието на Софийския градски съд днес стана ясно, че Севелин споделил намеренията си да убие собствения си баща пред гаджето си няколко седмици преди клането. В нощта на убийството Севелин си приготвил раница с дрехи и обувки, взел ръкавици и кухненски нож. След това помолил приятеля си Йоан Алекиев да го закара до дома на баща му в ж.к. Павлово. Когато стигнали на адреса обаче, първоначално пред кооперацията имало много хора. Севелин се върнал, за да изчака по-удобен момент и по-късно атакувал повторно. В показанията си приятелят му признава, че 30 минути по-късно Севелин се върнал при него и му обяснил, че не може да повярва какво е извършил. Разказал, че усещането не било като по филмите, а много по-силно. След това изхвърлил окървавените маратонки, суитчер и ножа на престъплението в близка река. Вчера СГС взе решение да го остави в ареста с мотива, че той е извършителя и може да се укрие.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.