Роботизиран багер помага в строителството

Агенция Монитор - петък, 30-06-2017 - 13:47

Японските инженери, които построиха роботизиран багер за помощ при бедствия миналата годишна, сега създадоха дистанционно управляван прототип за употреба в строителството с две ръце, които могат да се въртят независимо на 360 градуса, което предоставя много възможности за употреба. Екипът също така е разработил ръка с четири пръста, която ще помогне на робота да се справи с тежки строителни работи.

Разработен за изпълнение на отдалечени операции и решаване на проблема с мобилността при съществуващото тежко строително оборудване, използвано за разчистване след бедствия, прототипът разполага с две хидравлични ръце, които се въртят на 360 градуса около обща централна ос. Това дава на робота „голяма стабилност” при работа с тежки товари, като същевременно позволява оперативна гъвкавост.

 


Екипът е разработил двуфункционално устройство с четири пръста за строителния робот, което може да работи както за хващане на тежки товари, така и за разчистването на развалини при бедствия или като лопата на багер. Операторът може да настройва силата на захващане, както и да променя формата, за да отговаря ръката на задачата.


Както при предишния робот, обратното усилие дава на оператора усещане за докосване на предмети. Поглед отгоре и около робота бива осигурен от мулти роторен дрон, който предава видео на живо до контролера, което премахва нуждата от камери на самия робот.
Прототипът е разработен от екип, включващ учени от университета в Осака, университета в Кобе, университета Тохоку, университета в Токио и технологичния институт в Токио.
Следващата стъпка е подобряване и прецизиране на дизайна преди въвеждането му в употреба при бедствия.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.