15 нови медикамента попадат в „забранителния списък“
Yandex
Предлагат с предстояща поправка в закон

Внасяме лекарства без регистрация за тежко болни

Силвия Николова - понеделник, 04-12-2017 - 14:21

Искат вето върху мораториума за новите медикаментите

Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването да имат право да внасят и реимбурсират медикаменти, които не са регистрирани в нашата страна. Те да се предоставят на хора с тежки заболявания, за които няма друга алтернатива или не се повлияват от лекарствата, които вече са регистрирани и се предоставят у нас. Това предвижда проект за изменение в Закона за лекарствата, който се подготвя в момента, съобщи заместник – здравният министър д-р Бойко Пенков. Освен това заместник – министър Пенков е разпоредил експерти да направят справка кои са новокандидатстващите молекули, за които ще има ограничение от 2018 година. По думите му съществуват три медикаменти за редки заболявания, които нямат алтернативна терапия в България. Все още Комисията по лекарствата не е обсъдила Здравната каса да ги предложи ли към списъка за лечение.

Според приетия от депутатите миналата седмица мораториум догодина НЗОк няма да реимбурсира 15 молекули нови лекарства, които не са регистрирани в България. По изчискления на финансови ектсперти това ще спести на бюджета в сектор здравеопазване 25 млн. лева за цялата 2018-а.

Политиците решиха, че вместо да хванат крадците, ще накажат болните хора като със закон въвеждат забрана да се купуват нови лекарства. Смятам, че това е огромна грешка, заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Още тази седмица ще сезираме президента Радев, като ще поискаме той да наложи частично вето върху тези текстове в закона. Молим президента за вето и молим депутатите да преразгледат този отвратителен и циничен текст, който ще забрани на българските граждани а имат достъп до отлични терапии, някои от които от години се практикуват в Европа, каза още той и посочи, че забраната ще нанесе непоправичи щети върху здравето на много пациенти, включително и на деца. Като пример той посочи медикамент, който е ефективен за лечение на хемангиома. Това е тежко заболяване при новородени, което се проявява с появата на тъмни петна по лицето и тялото. По думите на д-р Хасърджиев лечението с въпросното лекарство на всички деца с тази диагноза годишно ще струва 300 000 лева. Хидраденит е друго заболяване, което се проявява при тийнейджъри под формата на обезобразяващи образувания. Без медикаментът, който попада под мораториума те трябва да се лекуват оперативно.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.