Boston Dynamics

Atlas може да направи задно салто

Агенция Монитор - събота, 18-11-2017 - 14:49

Има роботи, който могат да ходят, но вече има робот, който може да направи задно салто. Boston Dynamics публикува видео на най-новия си хуманоиден робот Atlas, който може да подскача, да скочи и да се завърти, но също така и да направи задно салто, след което да се приземи като гимнастичка. Това е наистина впечатляващо и същевременно ужасяващо.

От Boston Dynamics са доста зает напоследък. По-рано тази седмица пуснаха видео на последната, подобрена версия на своя четирикрак робот SpotMini, който е толкова грациозен, че изглежда почти като живо същество.

Сега компанията демонстрира най-новия модел от линията роботи Atlas, който е достатъчно гъвкав, за да изпълнява акробатични скокове.


Робота Atlas бе разработен с помощта на DARPA и демонстриран през 2015 г. на DARPA Robotics Challenge, където впечатли зрителите с това, че може да ходи и да се изкачва по стълби, без да е вързан или да пада на всяко следващо стъпало. По-късни версии, вече могат да балансират на един крак, да почистват помещения и да се разхождат навън със собствено захранване.

Роботът получи по-завършен и по-компактен дизайн, след интегрирането на нови хидравлични системи и вътрешни сензори, посредством които разви забележително усещане за баланс и може да остане, дори когато човек се опита да го събори.


Във видеото роботът демонстрира уменията си, изпълнявайки няколко скока, като дори се завърта на 180 градуса във въздуха и след това прави задно салто. Видеото показва също, че робота има някой проблеми с равновесието при приземяване, но никой не е съвършен.
Както обикновено, Boston Dynamics не разкрива нищо друго за този най-нов робот

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.