Зам.-министър Жени Начева
Интернет
Зам.-министър Жени Начева:

МЗ няма да затваря детската кардиоклиника

Монитор - вторник, 13-02-2018 - 15:54

Детска кардиологична клиника е уникална за страната и Министерство на здравеопазването няма да допусне затварянето й. Това заяви през БНТ заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя коментира казуса във връзка със сигналите на лекари, че детска кардиологична клиника е застрашена, заради липса на средства и недостиг на медицински сестри.

Това е уникална клиника, която работи изключително добре и ние заставаме зад нея и зад това, че трябва да бъде подкрепен бъдещият потенциал на тази клиника. Считаме, че има изключително много резерви в преструктуриране на персонала и на ресурсите за издръжка в лечебното заведение, заяви Начева. Тя припомни, че МЗ подготвя нов модел за финансиране на болниците, който ще бъде прилаган от началото на следващата година.

До края на 2018-а ще стартират обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните, които ще дадат възможност за по-добро разпределяне на парите за тези дейности.

В периода април-септември в електронното здравно досие ще бъде включена и информация за резултати от изследвания и престой в болница на пациентите.

Тя подчерта и че болниците в Ловеч, Враца и Стара Загора ще бъдат оздравени и не се предвижда тяхното закриване.

Междувременно от Националното сдружение на общинските болници предупредиха, че стягат нови протести. Снпоред неговия председател д-р Неделчо Тотев тези лечебни заведения са дискриминирани спрямо държавните лечебни болници и тези със смесена държавна собственост, които били привилегировани. Той заяви още, че обявените от МЗ 30 милиона лева субсидия за общинските болници на практика е за дейност, която те така или иначе заработват.

„Стотинка не е получена до момента, а трябваше да ни преведат траншове за първите месеци за пари, които ние сме се заработили“, заяви и д-р Тотев.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.