Директорът на СПИ „Христов Ботев“: Това са глупости

Деца от интернат се пускат за по 5 лева на пенсионери

Боян Димитров - неделя, 04-12-2016 - 18:29

Батковци преоблекли 11-годишно момче в женски дрехи и го изнасилили

Кутия цигари, петолевка или алкохол. Това е цената, на която деца от социално-педагогическия интернат „Христо Ботев“ в сливенското село Драгоданово се продават на пенсионери и роми, разказаха пред „Монитор“ потресени жители на населеното място. Интернатът е един от шестте подобни в страната (виж вдясно) и придоби печална известност, след като дори омбудсманът Мая Манолова настоя да бъде затворен заради извращенията и лошите условия в него. Според местните децата, които са настанени там заради проблемно поведение като кражби, бягство от дома, скитничество и други престъпления, проституират в селото. Те не само че

посещавали къщи и бараки, където да правят секс

но дори приемали посетители и в интерната, като пазачите пускали външните срещу такса от 2 лева.

„Това са пълни глупости. Такова нещо няма. Омбудсманът си прави PR с нас. Имаме нужда от пари за ремонт на оградата. Това напишете, а не пишете за секс“, отсече пред екипа ни новоназначеният директор на интерната. Той отказа да се представи, а откриването на името му се оказа по-трудно от намирането на непълнолетно дете за секс в Драгоданово. Според справка в интернет обаче, фамилията му е Иванов. Директорът категорично отрече да се случва каквото и да е нередно в интерната. И заплаши, че ще си търси правата по съдебен ред за клеветите на хората от селото. „Вместо да пиешете глупости, напишете, че имаме нужд от пари. Тук всичко друго е наред“, каза той и затвори телефона.

За обратното обаче свидетелстват не само разказите на жители на селото, а и официално публикван документ от комисия на Държавната агенция за закрила на детето.

След извършена проверка от сигнал през месец февруари 2016 година се оказало, че

11-годишно момченце е било изнасилено в учебното заведение.

Това станало още на втория ден след настаняването му. То първо е било пребито зверски от две 16-годишни момчета, след което го изкъпали и го облекли в женски дрехи. Последвало и сексуалното посегателство. Проверката установила, че дежурният възпитател по време на инцидента е бил с група възпитаници извън интерната, като по данни на деца е заключил външната врата на сградата и е оставил част от учениците без надзор.

Още по темата четете в хартиеното издание на в."Монитор"

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.