Дари новия владика на епархията с кръст и икона на света Богородица

Патриархът дойде за първата литургия на дядо Григорий във Враца

РАЙНА ТОШЕВА - неделя, 19-03-2017 - 14:12

Българският патриарх Неофит дойде във Враца за първата архиерейска литургия на новия владика на Враца. Негово светейшество определи като Божие знамение това, че празнично то богослужение се случва именно в Неделя Кръстопоклонна, когато всеки вярващ се покланя пред оръжието на нашето спасение. Патриархът подари на митрополит Григорий ювелирно изработен кръст и икона на света Богородица.

Специалният момент сподели с дядо Григорий и неговата майка, която е монахиня във Врачешкия манастир. В тържественото богослужение в катедралния храм “Свети 12 апостоли” взеха участие митрополитите Николай Пловдивски, Йоан Варненски, Серафим Неврокопски и старозагорският Киприян, главният секретар на Светия синод мелнишки епископ Герасим и игуменът на Рилския манастир адрианополски епископ Евлогий.
Чак от Атина пък пристигна гръцкият свещеник отец Андрей, в чиято епархия се е черкувал митрополит Григорий, докато е бил студент по богословие там.

В богослужението, продължило близо три часа участваха и много свещеници от София и Враца, както и монахините от Врачешкия манастир. Празникът бе уважен от кмета на Враца Калин Каменов, от областния управител Момчил Младенов и от председателя на общинския съвет Румен Антов.
Както се полага на този църковен празник, новият владика изнесе от олтара напрестолният кръст за поклонение от вярващите. Християните, изпълнили до краен предел църквата, се поклониха пред кръста и получиха първата благословия от своя нов архиерей.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.