Храмът трябва да отвори врати за миряните до края на 2017 г.
СНИМКА: АВТОРЪТ

Солунски майстор изработва иконостаса на „Всех Святих” в Русе

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - понеделник, 17-04-2017 - 10:05

Майстор резбар от Солун ще изработи дървения иконостас на новата църква „Всех Святих” в Русе, съобщи пред Агенция „Монитор” Русенският митрополит Наум. Половината от средствата вече са преведени и до края на август т.г. иконостасът трябва да е готов и поставен.

Владиката допълни, че са отпаднали първоначално обсъжданите варианти, единият от които е връщането на стария запазен иконостас от съборената през комунистическо време едноименна църква, а другият - изработването на мраморен.

„Подът ще е застлан с 27 тона мрамор, ако сложим още 35 тона за иконостас, църквата може да се срути”, поясни митрополитът. Той каза, че от съхраненото вътрешно обзавеждане на разрушения храм ще се ползва само архиерейският трон и иконата на Вси Светии, които сега се намират в параклиса на гробищния парк „Чародейка” в Русе.

„Разбира се, ние не можем да заменим стария храм, който е бил строен от населението с толкова любов и търпение, но се надяваме с отварянето на новата църква да заместим тази празнота, останала у русенци след събарянето на „Всех Святих”, каза Наум. Той смята, че до края на тази година в новата църква вече да се служи.

Старият храм „Всех Святих” е бил съборен за една нощ през 1975 г., за да се построи на негово място Пантеонът на възрожденците. След промените през 1989 г. в обществото се надигат гласове за възстановяването на църквата. Строителните дейности започнаха през 2007 г. недалеч от мястото, където е бил събореният храм. Грубият строеж приключи преди около три години. Липсата на средства за довършителни работи забави отварянето на „Всех Святих”.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.