В събота

Идва Часът на Земята – Нека бъде тъмнина

Агенция Монитор - петък, 24-03-2017 - 14:36

За 11-а година в съботния ден много градове ще угасят осветлението в рамките на световната инициатива Часът на Земята, предаде Франс прес. Остава обаче да се направят много неща, за да може този важен за климата, фауната и човешкото здраве жест да има по-голям ефект в ежедневието.

"От историческа гледна точка, изкуственото осветление е създадено, без да се мисли за околната среда. Време е през 2017 г. нещата да се променят", изтъкват природозащитници.

Вече 80 на сто от хората на земята живеят под небе, "наводнено" с изкуствена светлина, сочат резултатите от изследване от 2016 г. Това се отнася за 99 на сто от жителите на САЩ и Западна Европа, повечето от които не могат дори да наблюдават Млечния път. Според авторите на изследването парижанин трябва да измине 1000 км и да стигне до Корсика или Шотландия, за да гледа изпъстрено със звезди небе. Най-засегнатата държава е Сингапур, където никой не може да види тъмно небе.

И обратно, на подобна гледка могат да се наслаждават три четвърти от жителите на Чад, Централноафриканската република, Мадагаскар, а в Западна Европа - единствено живеещите в някои райони на Шотландия, Швеция, Норвегия, Испания и Австрия.

"Опасяваме се, че нещата ще се влошат", увериха от международната асоциация "Тъмно небе". "Най-трудното е да се убедят хората, че светлината не непременно е синоним на сигурност. Израстваме със страх от тъмнината. Политиците трябва да хвърлят светлина върху проблема на базата на научни познания".

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.