Над 300 делегати на VIII-я конгрес на Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК) в Пловдив дискутираха предаваните на живо операции на 10 пациенти
Авторът

Спасиха „на живо” 10 пациенти от Пловдив и Стара Загора

Ели Крумова - събота, 11-11-2017 - 16:05

Миниинвазивните сърдечносъдови операции бяха излъчвани пред над 300 делегати на конгрес по кардиология

Операциите на 10 пациенти в три болници в Пловдив и Стара Загора се проведоха „на живо” пред над 300 делегати на VIII-я конгрес на Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК) в града на тепетата. По време на манипулациите едни от най-добрите инвазивни кардиолози в света можеха да дават напътствия и да дискутират хода на процедурите с екипите. Хирургичните интервенции бяха извършени в съботния ден в УМБАЛ „Св. Георги”, УМБАЛ „Пълмед Пловдив” и в болница „Тракия” в Стара Загора. 

“Това е един от най-добрите методи за обучение, защото в нашата професия 50% от успеха е плод на работа, 40% на гледане и останалото се дължи на четене”, заяви председателят на БДИК д-р Валери Гелев. На конгреса бяха представени и обсъдени всички най-нови решения в областта, включително съвременните световни и европейски препоръки, които включват все повече минималноинвазивното интервенционално лечение като стандарт и при заболявания, които до този момент са лекувани препоръчително с отворена хирургия - стволови стенози, структурни и клапни заболявания, сложни коронарни запушвания и др. “Все още за нас са предизвикателство клапните заболявания. Това са скъпо струващи методи, но съм сигурен че най-много до 10 години инвазивната кардиология ще се занимава по равно с лечение на коронарни артерии и на структурни заболявания”, каза д-р Гелев.

Проф. Джордж Сианос – един от чуждите лектори сподели, че поредното му идване в България е потвърдило мнението му, че българските специалисти са на международно ниво. “Преди семица аз и д-р Гелев бяхме на едно от най-значимите събития в областта в Денвър, САЩ, и мога да ви уверя, че това, което беше представено като постижиния там, видях приложено от българските лекари в катеризационните днес тук.”, каза Проф. Сианос.

Д-р Гелев припомни, че тази година се навършват 40 години от първата направена ангиопластика и 15 години от поставянето на клапа по ендоваскуларен път. “За тези години е направено страшно много в сферата на инвазивната кардиология, а бъдещето е в усъвършенстването на наличните методи за лечение на заболявания на сърцето, което беше обект на този форум”, заключи той.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.