Без “пушилка” за димящите ауспуси

Иван Тропанкев - четвъртък, 09-11-2017 - 19:10

Акцията на общината и КАТ за спиране от движение на димящи автомобили отдавна трябваше да започне. В Европа ги спират от десетилетия, при това не само за дим, но и за теч на масло. Особено опасни за здравето са бълващите дим ауспуси при задръстванията в големите градове. Затова закупените от столичната община и дарени на КАТ седем газомера са си повече от наложителни. Ще отбележим също, че “пушилката”, която се вдигна по този повод, също не е здравословна и отклонява вниманието. Не е приемлива тезата, че това ще е удар срещу бедните, с която се спекулира. Борбата за опазването на здравето е водеща. Не може да искаме да живеем като европейци, но да правим каквото си искаме. Вярно е, че само 6,5 % от колите в столицата са замърсители, но на тях се дължат 1/4 от вредните газове в града. Този стряскащ факт е достатъчен за взетите мерки.

Не само автомобилите, които нямат катализатори или не отговарят на евростандартите, трябва да бъдат спирани при регистрацията им, но и димящите по пътищата. Освен това с модерните уреди трябва да бъдат оборудвани и пунктовете за регистрация в цялата страна. Защото няма да има ефект, ако нерегистрираният автомобил получи разрешение в друг град, където няма такива измервателни уреди.

 Разбира се, има доста неуредици и възможности за допълнителни решения. Като например регулиране на данъчните ставки, бонуси при закупуване на бензинови коли, ековинетки и т.н. Но включването на други щекотливи въпроси не трябва да пречи на въвеждането на строг контрол и спазване на евростандартите. Добре би било и други кметства да вземат пример от Столичната община и направят подобни дарения на своите поделения на КАТ.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.