Ремонтират сградата на някогашната Софийска банка

Добромир Радушев - четвъртък, 07-12-2017 - 14:36

Някогашната Софийска банка, която е една от емблемите на Варна, но от близо 20 години тъне в разруха, е на път да възвърне блясъка си. За реставрирането й вече е издадено разрешение за строеж, съобщи главният архитект на Варна, Виктор Бузев, който вчера подписа документа. Сградата на банката е проектирана от известния варненски архитект Дабко Дабков. Тя е построена през 1922 година и е част от емблематичната варненска улица „Преслав“, която е била лицето на града в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Вдигната е на мястото на бившия грандхотел „София“. При изграждане на архитектурния образ архитекта използва класически форми и детайли. Фасадата е разчленена с пиластри, които достигат до богато орнаментирания фриз. Изящно е оформена засводената врата, над която е изграден балкон с парапет, носен от балюстри. В центъра на атиката е поставена монументална скулптура на бога Меркурий, покровителя на банкерите, възседнал орел, която е акцент на цялата сграда. Автор на композицията е скулпторът Кирил Шиваров.

Настоящият собственик на имота на „Преслав“ 24 дълго не се знаеше, защото наследниците на някогашни заминали за Гърция, а оттам се пръснали по света. Разказват, че преди няколко години при областния управител дошъл на посещение гръцкия консул, като в разговора си с него той го помолил да съдейства за намирането на наследниците на сградата. „Ще ни изядат плъховете“, казал му губернаторът и консулът поел ангажимент за съдействие, като удържал на обещанието си. Установено е, че собственикът днес е гръцка фирма, с която са уточнени подробностите по рестарацията на сградата. „През последния месец двама различни инвеститори са заявили желание да извършат ремонта и да върнат блясъка й, каза още арх. Бузев. Много се надявам след като имат разрешението, спешно да се захванат с работа. Поне сградата да бъде „облечена” със скеле и да бъде предпазена скулптурната композиция на покрива”, коментира главният архитект на Варна. Той отбеляза, че по инициативата на кмета Иван Портних за опазването на архитектурното богатство на града и с активното участие на общината, само през тази година са били възстановени 12 стари сгради в различни части на Варна. В момента се работи по реставрирането и на други 8 сгради с историческо значение за града. Арх. Бузев изрази задоволство и от цялостното обновяване на Морското казино, което е най-емблематичната сграда в Морската градина.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.