Едва 17% от европейските домакинства инвестират в акции.
МОНИТОР
НА 16 МАРТ

Индивидуалните инвеститори ще търгуват на БФБ без такси

Агенция Монитор - четвъртък, 02-03-2017 - 15:24

Всички индивидуални инвеститори ще могат да закупят или продадат акции на Българската фондова борса (БФБ) без да плащат такси и комисионни. Това ще може да стане в „Деня за акции”, който се организира за трета поредна година от фондовата борса и Централния депозитар и ще се състои на 16 март, съобщиха от БФБ.

Специалната възможност ще важи при до 15 изпълнени поръчки на физическо лице с не повече от 2000 лв. на единична изпълнена поръчка.

„Денят за акции“ има за цел да стимулира активното участие на индивидуалните инвеститори на капиталовия пазар, да подобри инвестиционната култура и увеличи знанието за капиталовите инструменти в България.

„Индивидуалните инвеститори ще имат все по-значима роля в дългосрочен план за финансирането на икономиката както на Европа, така и на България. 17 % от европейските домакинства инвестират в акции, като за сравнение процентът на тези, които влагат в депозити е 35%, а в застраховки и пенсионни фондове е 32%“, коментира Георги Български, член на Съвета на директорите на БФБ-София.

Според него потенциалът за увеличение на вложенията в акции в страната ни е голям, поради което е много важно да се привлече интереса към този капиталов инструмент.

По думите на Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София и Централен депозитар работата за подобряването на финансовото знание и инвестиционната култура в страната ни, е процес, който изисква системни и целенасочени усилия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.