80% от училищаta и забавачкиte нямат доверие на ДАЗД

Националналният телефон за децата - на корицата на учебника (ОБНОВЕНА)

Мила Мишева - сряда, 21-06-2017 - 16:58

Националната телефонна линия за деца 116 111 ще бъде изписан на кориците на учебниците. Това съобщи шефката на Държавната агенция за закрила на децата Офелия Кънева по време на заседание на образователната комисия в парламента. 
Тя поиска от депутатите съдействие по популяризация на телефонната линия, на която могат да се подават сигнали 24 часа. Линията е напълно безплатна и  е насочена към децата, юношите, техните родители, близки, както и към граждани, търсещи информация и помощ по проблемите на деца. Екип от специално подготвени консултанти поемат обажданията на линията денонощно, като предоставят на обаждащите се помощ, осигурявайки емоционална подкрепа, възможност за споделяне на тежки емоции и преживявания,начини за справяне с различни проблеми и др. 
Шефката на ДАЗД обяви, че Националния съвет за децата вече се свиквал през три месеца. 
Депутатката от "БСП за България" Ирена Анастасова разкритикува ДАЗД и призова за по добра координация с училищата. 
Шефката на синдиката на българските учители Янка Такева пък заяви, че 80% от детските градини и училища намали доверие на ДАЗД. Тя се позова на проучване, направено от синдикатите. Такева също разкритикува работата на държавната агенцията за децата, която прехвърляла винаги вината върху учителите и се "държала високомерно" с Министерството на образованието и науката. 
Офелия Кънева от своя страна призна за проблемите, които бяха засегнати и заяви, че не бива повече българските учители да се чувстат неподкрепени от ДАЗД. 
"За една година не мога да изкупя греховете на 8 години заспала система", заяви Кънева.

1839 са случаите на насилие над деца за 2015 година. 60% от момчетата, станали свидетели на насилие, също се превръщат в насилници. стана ясно пък междувременно на кръгла маса за детската агресия и насилието над подрастващите, организирана от омбудсмана Мая Манолова. За голям брой от случаите не е подаден сигнал, тъй като децата се притесняват да споделят, ако са обект на домашно насилие. Едва 11% от тях го правят. Според данни на УНИЦЕФ 39% от родителите биха използвали физическото наказание като метод за възпитание. 6 от 10 деца пък редовно са подложени на насилие.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.