По предложение на няколко министерства

Забраняват девет нови наркотика у нас

Боян Димитров - понеделник, 04-12-2017 - 08:00

До момента те са били легални на пазара в България

Девет нови дизайнерски дроги ще влязат в забранителния списък за търговия, доставка и употреба у нас, тъй като до момента те са били легални на пазара в България. Това става ясно от решение на Националния съвет по наркотините вещества, където е взето решение да се поставят под контрол веществата. Списъкът е изготвен и ще се предостави на Министерския съвет, където се очаква той да бъде одобрен. Веществата са с неясни за масовото население абревиатури, но всички те водят до фатални последици за организма, сред които

освен рязко пристрастяване има и смърт

Списъкът е изготвен и по предложение на Министерството на здравеопазването, а вътрешното ведомство и Агенция „Митници“ са го подкрепили.

По-конкретно веществата AB-PINACA, 5F-ADB, ADB-FUBINACA и AMB-FUBINACA се включват по предложение на МВР и Военномедицинска академия, въз основа на становище на експертния съвет.

През 2016 г. и началото на 2017 г. в сектор „Наркотици” при Научноизследователския институт по криминалистика на МВР и базовата научнотехническа лаборатория при ОДМВР-Пловдив са изследвани обекти, в които е установено наличието на посочените вещества, в над 10 случая.

Веществото 5F-ADB е идентифицирано и от експерти от Военномедицинска академия, във връзка с което са изготвени три съдебни експертизи.

Включването на посочените вещества в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични се налага с цел поставянето им под контрол, поради наличие на данни за

 

трафика и разпространението им на територията на България

Веществото феназепам се включва в Списък III въз основа на становище на експертния съвет, във връзка с получена нота от Международния съвет за контрол на наркотиците, с която се информират държавите от ЕС за нови вещества, поставени под международен контрол съгласно Конвенцията за психотропните вещества – PMMA, MXE, alpha-PVP, para-methyl-4methylaminorex, които се контролират в България, и феназепам, за който следва да се приложат мерки за контрол.

Очакваният резултат от предлаганата промяна е да се ограничи рискът от злоупотреба с тях.

С проекта не се въвеждат разпоредби от европейското право, поради което не се налага изготвяне на справка за съответствие с европейското законодателство.  

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.