Снимки: Neurable

Контролираме виртуална реалност с мозъка

Агенция Монитор - четвъртък, 10-08-2017 - 15:28

Виртуалната реалност (VR) се развива изключително бързо през последните години, но все още има въпроси, относно най-ефективните начини за взаимодействие във виртуалното пространство. Вече има разнообразие от странни контролери, като ботуши, столове и летящи бордове, но следващата стъпка в развитието на технологията за проследяване на ръцете и тялото все още липсва. Наскоро, компанията от Бостън, Neurable задмина конкуренцията с пускането на първия мозъчно контролиран интерфейс за VR.


Технологията на Neurable за мозъчен компютърен интерфейс (BCI) идентифицира мозъчната активност чрез електроенцефалограма (ЕЕГ) и може да превърне тези мозъчни сигнали в определени действия във виртуалното пространство. Компанията се интересува от разработването на BCI технология, която функционира с различни платформи, но първоначалните демонстрации се фокусират върху VR игри.

Наскоро компанията демонстрира функционираща VR игра на SIGGRAPH в Лос Анджелис. VR играта бе демонстрирана с HTC Vive и интегрирана лента за главата Neurable. Играта е интерактивно преживяване, при което ръцете са свободни и играчите могат да се движат, да вземат предмети и да се борят с роботи, всичко това само със силата на ума.


Главният изпълнителен директор на Neurable, Рамзес Алкид обяснява как технологията използва два различни режима, за да постигне тези изненадващи резултати.

„ЕЕГ режим, който само определя желания от потребителя обект и директно го носи, но имаме и хибриден BCI режим, при който потребителя може да използва очите си като вид мишка, поглеждайки предмета, който иска да избере.”

При демонстрация на фазата на калибриране на системата, функцията за разпознаване на очите не е активирана, така че избора на всеки предмет от потребителя, при демонстрацията, се контролира изцяло чрез BCI.


Компанията ще използва VR игрите за бъдещото подобряване и развитие на BCI системата, като тази ранна интерпретация на технологията първоначално ще бъде изпратена на VR разработчици. Но няма границата за технологията в бъдеще. Компанията предвижда технологията да се превърне в основа за бъдещите VR и AR (добавена реалност) платформи. VR игрите контролирани само чрез мозъка може да бъдат тук по-рано, отколкото мислим.

Тагове:  KVRNeurable

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.