Даренията на храни намалели през миналата година

Агенция „Монитор“ - петък, 13-04-2018 - 09:43

Добре е да разделяме храната от боклука и да не бъркаме темата за спасяване на храна с това да използваме бракувани храни. Това каза за БНТ Цанка Миланова - изп. директор на Българската хранителна борса.

Според Миланова, това беше и предмет на закона - да се направи всичко необходимо, така че храната с оставащ много кратък срок на годност, но все още годна и напълно безопасна, да достига именно до хората, които не могат да си я позволят. Повече от година проследяваме този процес и данните показват точно обратната тенденция - на практика даренията през миналата година намаляха.

"Имахме тези опасения още с приемането на Закона и предварителните дебати по него и това конкретно е свързано с разпоредбата храната да бъде маркирана с текст "дарение - не подлежи на продажба", което само по себе си може би е превенция на рискове и така да не бъде повторно продавана. Но разпоредбата е доста рестриктивна - тя предполага поставяне на този текст по начин, който не позволява неговото заличаване върху всяка потребителска опаковка", каза Миланова

"Хранителната банка работи при много голям дефицит на средства и на всякакви други ресурси, и в момента ние сме трима души екип. Ако бизнесът има цялата ефективна мощ на ресурсите, с които разполага, има съпротива срещу тази разпоредба. Тя коства допълнително разходи и време, а понякога за храната с кратък срок на годност - това е решаващо, дали да стигне до хората и как", обясни още тя.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.