Немската гимназия - първа по успех с Отличен 5,66

Зрелостниците изкараха Добър (4,13) на матурата по български

Мила Мишева - сряда, 14-06-2017 - 13:33

Почти двойно са намалели абитуриентите с по две слаби оценки

Добър (4,13 ) е средната оценка на зрелостниците на матурата по български език и литература. Това става ясно от обобщените данни в страната, които Министерството на образованието и науката представи днес. На втората задължителна матура по предмет по избор, средният резултат е приблизително същият - добър (4,38).
Изводът на образователното министерство е, че постиженията на държавно – зрелостните изпити при повечето предмети са по-високи спрямо миналогодишните. 
„Няма влошаване на резултатите“, коментира просветният министър и изброи някои от мерките, прилагани през последните години като допълнителните обучения и целодневната организация в училище. Нараснал е броят на отличниците и на двете матури. По български език и литература с отлични оценки могат да се похвалят 6155 души при 5602-ма миналата година. В процентно съотношение обаче отличниците са по-малко от миналата година заради разликата в броя на явилите се зрелостници. На втория държавен зрелостен изпит шестици имат 11 149 младежи, а през 2016 г. техният брой е бил 9716. Близо 

 

двойно са намалели зрелостниците с по две слаби оценки

 

- 1228 спрямо 2325 през 2016 година.


Традиционно най-високи оценки има на изпитите по чужди езици. Повече точки са получили учениците, явили се на матура по география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, английски, немски, френски и италиански езици. Спад в резултатите обаче има по математика, философски цикъл, руски и испански език.
Първа по успех на матурата по българки език е Немската гимназия в столицата със среден успех отличен 5,66. В челната тройка влизат още 73 СУПЧЕ и Испанската гимназия. 


Американският колеж пък води класацията по успех


на втората задължителна матура със среден резултат отличен (5,84).  


Традиционно с най-високи резултати от двата държавни зрелостни изпита са учениците от профилираните гимназии, където средният успех на първата матура е 5,01, а на втората – 5,20. Абитуриентите от професионалните гимназии пък са с най-слаби резултати -3,79 по български език и литература и 3,89 на втория държавен зрелостен изпит. 
Разделянето на модули на матурите не е оказало влияние върху резултатите, сочи още анализът на МОН. „След по-задълбочени анализи по региони ще се обмисли оптимизацията на времето за решаване на отделните модули“, заяви Красимир Вълчев. Както „Монитор“ вече писа, тазгодишните абитуриенти се оплакваха именно от разпределяне на времето при отделните модули.
Както обикновено, учениците от София, Смолян и Варна са показали най-високи постижения. В дъното на класацията са Кърджали, Ямбол и Разград.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.