САЩ и Франция се разбраха за Сирия

Макрон сменя тактиката за Сирия: Оставката на Асад не е задължителна

Агенция Монитор - петък, 14-07-2017 - 09:42

Представители на сирийския президент Башар Асад трябва да вземат пълноценно участие в инклузивните дискусии за следвоенното устройство на Сирия. Това заяви в четвъртък френския президент Еманюел Макрон след срещата си в Париж със своя американски колега Доналд Тръмп. „Ние имаме една главна задача и тя е да изкореним терористите, всички терористични групировки, независимо от тяхната насоченост. Ние искаме да изработим дългосрочно и инклузивно политическо решение, в този контекст аз не правя и оставката на Башар Асад предварително условие за участието на Франция“ в решаването на сирийския конфликт, каза Макрон. Той също така заяви, че в Сирия трябва да бъде изградена „политическа стабилност в дългосрочна перспектива“.

По време на двустранните си разговори двамата президенти също така са се договорили да формират международна контактна група, която да се занимава с възстановяването на следвоенна Сирия. „По сирийско-иракската ситуация нашите мнения съвпадат и имаме намерение съвместно да предприемем дипломатически инициативи, които позволяват изработването на план за действие в следвоенния период“, заяви френският държавен глава. По думите му за Сирия е „от съществена необходимост да се изработи инклузивно политическо решение за следвоенния период“. „Знаем къде се намират факторите на дестабилизация и тези фактори ще бъдат взети предвид в следвоенния план за действие“, допълни Макрон.

Представители на сирийския президент Башар Асад трябва да вземат пълноценно участие в инклузивните дискусии за следвоенното устройство на Сирия. Това заяви в четвъртък френския президент Еманюел Макрон след срещата си в Париж със своя американски колега Доналд Тръмп. „Ние имаме една главна задача и тя е да изкореним терористите, всички терористични групировки, независимо от тяхната насоченост. Ние искаме да изработим дългосрочно и инклузивно политическо решение, в този контекст аз не правя и оставката на Башар Асад предварително условие за участието на Франция“ в решаването на сирийския конфликт, каза Макрон. Той също така заяви, че в Сирия трябва да бъде изградена „политическа стабилност в дългосрочна перспектива“. По време на двустранните си разговори двамата президенти също така са се договорили да формират международна контактна група, която да се занимава с възстановяването на следвоенна Сирия. „По сирийско-иракската ситуация нашите мнения съвпадат и имаме намерение съвместно да предприемем дипломатически инициативи, които позволяват изработването на план за действие в следвоенния период“, заяви френският държавен глава. По думите му за Сирия е „от съществена необходимост да се изработи инклузивно политическо решение за следвоенния период“. „Знаем къде се намират факторите на дестабилизация и тези фактори ще бъдат взети предвид в следвоенния план за действие“, допълни Макрон.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4522933/

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.