Паметникът на птицата Феникс, подарен на старозагорци от тукашните ротарианци до дни ще бъде изместен от досегашното си място
Христо Христов
5 години по-късно

Местят старозагорски Феникс

Христо ХРИСТОВ - неделя, 08-10-2017 - 13:51

Пет години след като бе поставен по инициатива на Ротари клуб в центъра на Стара Загора паметникът на птицата Феникс – символ на възкръсващия от пепелищата град  ще бъде изместен.

Мощна машина вече разруши бетонната каскада, предстои отлятата от бронз и месинг фигура да бъде вдигната с кран. Решението е част от стартиралия проект за обновяване на площадното пространство  на стойност близо 7 млн лв. Паметникът ще бъде преместен в западната част на ларгото, което ще бъде покрито с гранитни плочи, а вградени в тях фонтани ще разпръскват през лятото жегата. Местенето е съгласувано с автора на символа Красимир Зарков. На същото място ще бъде монтирани метални релефи , показващи устройството на древната Августа Траяна и  проекта на чешкия строителен техник Любор Байер за възстановяването на опожарения преди 139 години,  по време на Руско-турската освободителна война град.

270 дни ще продължат строително-ремонтните работи в съответствие с клаузите на обществената поръчка, която беше спечелена от ДЗЗД „Красива Стара Загора“-. Бургас , в който участват бургаското„Тийм инженеринг“ ЕООД и столичното БИАД -С“ ЕООД“ ЕООД.

Автори на проекта са младите старозагорски  архитекти Пламена Аврамова, Александър Бакърджиев и Велимир Георгиев .

По решение на местните старейшини в североизточната част на площада ще трябва да бъде вдигната 12-метрова фигура на хан Тервел.Владетелят, който е сред закрилниците на Европа ще бъде изобразен яхнал боен кон,проектът е дело на великотърновеца Борис Борисов.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.