Съдът връща делото за кражбата от варшавското летище на обвинението

Поптодорова оттегли споразумението с прокуратурата

Красимир Крумов - понеделник, 17-07-2017 - 16:33

Процесът ще мине през разпит на свидетели и изготвяне на експертизи

Елена Поптодорова е оттеглила съгласието си за споразумение с полската прокуратура по обвинението за кражба на крем от летището във Варшава, научи "Монитор". Това означава, че по този случай ще бъде проведен пълноценен съдебен процес с разпити на свидетели, на експерти и на самата подсъдима.
"На заседанието от 13 юли Районният съд за столичния град Варшава е взел решение да върне делото на прокуратурата." - съобщи пред "Монитор" говорителят на наказателната колегия на Варшавския окръжен съд Анна Пташек. Повод за съдебното решение е бил фактът, че адвокатът на Елена Поптодорова, който е действал от нейно име, е оттеглил съгласието на обвиняемата за издаване на осъдителна присъда без провеждането на съдебен процес.
"По тази причина на основание чл. 343 параграф 7 от наказателно-процесуалния кодекс съдът не е зачел искането на прокуратурата за постигане присъда чрез споразумение." - обясни Анна Пташек.
"В тази ситуация делото ще мине през нормален съдебен процес, прокуратурата има седем дни да допълни обвинителния акт." - обясни говорителят на съда. При постигане на споразумение обвинителният акт бил в по-съкратен вид, сега ще трябва да бъде приготвен за провеждане на пълноценен процес, допълни Пташек. След като обвинителният акт бъде внесен отново в съда, ще бъде насрочена и дата за съдебното заседание.
Случаят "Поптодорова" гръмна на 28 февруари т. г. след като стана ясно, че ден по рано бившият посланик на България в САЩ е била задържана на летището във Варшава по обвинение в кражба на козметични продукти от безмитен магазин в зоната за заминаващи пътници. Кражбата станала три дни по-рано, а самата Поптодорова твърдеше, че е взела крема погрешка, след като болната й майка звъннала внезапно по телефона. След разкриването на кражбата Поптодорова направила самопризнания, приела да се подложи доброволно на наказание и дори оставила депозит от 2000 злоти като гаранция за бъдеща парична санкция.
Заради случая Елена Поптодорова подаде оставка като ръководител на централно-европейския офис на Американския еврейски комитет, който трябваше да отвори врати официално месец по-късно. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.