Мегалитът Вратата на Богинята Майка край Бузовград е сред най-интересните природни феномени, използван от древните траки за изпълнение на религиозните им ритуали.На това място е разпилян и праха на основателя на траколията у нас проф. Александър Фол през 2006 година
Христо Христов

237 траколози от 4 континента „свирят сбор“

Христо Христов - петък, 14-07-2017 - 17:01

 

237 специалисти в областта на науката „Траколия“ ще вземат участие в тринадесето издание на международния конкурс под мотото „Древна Тракия – мит и реалност“.

Форумът, чието първо издание е било през далечната 1972 година в София ще се проведе от 3 до 7 септември в Казанлък, организатори са СУ „Св. Климент Охридски“, института за балканистика с център по траколия при БАН, НАИ с музей при БАН, Нов български университет и казанлъшкия музей „Искра“.

Регистрираните за участие изследователи на далечната епоха са от 21 страни, разположени в Европа, Азия, Австралия и Северна Америка.
В програмата са включени доклади, засягащи всички аспекти на и подходи към проучването на тракийската древност.

Историята, археологията, изкуството, културата, езикът, религията, нумизматиката, епиграфиката и интердисциплинарните изследвания на древна Тракия и тракийското културно наследство ще бъдат сред дискутираните теми в широк хронологически обхват, от късната бронзова епоха до късната Античност.

Участниците ще общуват на три работни езика:английски, немски и френски.

В последния ден учените ще могат да се запознаят сами с последните открития на територията на Долината на тракийските царе.

По същото време община Казанлък ще текат традиицонните празници на тракийската култура,които тази година ще стартират на 9 август.

Идеята е те да приключат в деня на есенното равноденствие , 22 септември когато слънчевите лъци проникват през отвора на мегалита Вратата на Богинята Майка край село Бузовград, където е разпилян прахът на основателя на тракоолгията като наука у нас, проф. Александър Фол.

Предходният, 12-и конгрес се проведе в румънския град Търговище през 2013 година, той бе под мотото „Тракийците и техните съседи през бронзовата и желязната епохи“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.