Теодора Димова представя днес от 16.30 есетата си „Ороци“ в НДК.
Снимка: БГНЕС
В НДК започва най-голямото раздаване на автографи за годината

Треска за книги

Агенция Монитор - вторник, 08-12-2015 - 08:38

200 издателства събират читателите край щандовете си

Шест дни книгите ще доминират над всичко останало в културния живот на София. От днес до неделя в НДК се провежда 43-ият софийски международен панаир на книгата. Участват над 200 изложители, а съпътстващата програма включва над 80 събития – литературни срещи, дискусии, раздаване на автографи.

Началото е ударно – този следобед от 16 часа на сцената на третия етаж писателката Теодора Димова представя есетата си в сборника „Ороци“, издаден от „Сиела“.

В 18.30 пък поетесата Мария Донева ще сгрява измръзнали души с перлите от лирическата си сбирка

Тя се наслаждава на дъжда“.

Томчето излезе преди повече от месец с клеймото на „Жанет -45“ и срещата с авторката е край този щанд. Половин час по-рано на основната сцена пък започва разговор, посветен на творчеството на акад. Вера Мутафчиева, която напусна този свят преди шест години.

Акцент в утрешния ден е премиерата на „Сбогуване с нарцисизма“ - новата книга с поезия на Петър Чухов, а мястото на раздаване на автографи – клуб „Перото“. Стихосбирката „Нищо“ на Георги Борисов ще бъде представена в четвъртък, 10 декември, от 18 часа на основната сцена. Час по-късно в „Перото“ пък е премиерата на петтомното издание „Събрано“ на разказите на Людмил Станев.

Епохалният труд „Балканският човек“ в три тома на Йордан Велчев представя „Жанет-45“ от 18 часа на сцената на 3-ия етаж в петък, 11 декември. По същото време, но в „Перото“, пък е премиерата на новата стихосбирка на Владимир Левчев „Точно време“. Вечерта в НДК пък ще бъдат

връчени наградите „Златен лъв“

за книгоиздаване на Асоциация „Българска книга“.

Книжната събота започва в 11 часа със среща с автограф с Георги Господинов и дъщеря му Рая, съавтори на книгата „Сватби на животни и неща“.

Георги Господинов и дъщеря му Рая са съавтори на книгата „Сватби на животни и други неща“ - ще раздават автографи в събота на щанда на издателство „Жанет 45“.

Разговорът ще се проведе на щанда на „Жанет-45“. Писателят Деян Енев посреща от 14 часа почитатели при издателство „Рива“ с новия си сборник с разкази „Гризли“. От 18,30 часа в „Перото“ пък е представянето на новия брой на списание „Гранта“ на тема „Болест“.

В последния си ден, неделя, програмата на панаира предоставя среща с Петър Тушков и романа му „Отдел И“ – от 12 часа на щанда на „Ерго“. От 11 часа пък Калин Терзийски ще разговаря с читатели при „Сиела“ – за представяне на книгата си „Монго и други работи“.