2 големи междучасия при блокчасове в гимназията

Школата в екстремни ваканции с решение на директора

Мила Мишева - неделя, 10-07-2016 - 18:45

При аварийна ситуация ще разпускат децата за по три дни

Директорите на училищата ще имат право да пускат учениците в екстремни ваканции за срок от три дни. Това може да се случи в ситуация на авария, грип или влошена пътна обстановка. Тези промени предвижда новият стандарт на Министерството на образованието и науката (МОН) за организацията на учебния процес, за които „Монитор“ научи в аванс. Очаква се документът да бъде представен официално тази седмица за обществено обсъждане.
В момента неучебни дни могат да се определят само от министъра на образованието. Според новите правила обаче директорите ще имат свободата да взимат решение при екстремни ситуации. Така например, ако в дадено училище има много заболели деца, школският шеф може да разпусне учениците, без да чака общата заболеваемост на съответния град или област да достигне определен процент, както е в момента, обясниха от МОН. Ако пък в дадено училище се спука тръба или има авария, директорът също може да пусне учениците за срок до 3 дни. В случай, че ситуацията изисква повече неучебни дни, може да се пусне повторна ваканция, но с решение на кмета.
Също така Министерството на образованието и науката (МОН) дава свобода на училищата да организират учебния ден по своя преценка, така че времето в клас да се използва максимално ефективно и удобно. Така например в гимназиите ще има възможност за блокчасове с две големи междучасия, обясниха от ведомството.  Правилата ще бъдат разписани в стандарт. Така вместо шест отделни часа, учениците ще имат три блока от по два слети урока по предмет и почивката между тях ще е 20 минути, колкото е и голямото междучасие в момента.

 

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"!

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.