Затворникът Тома Ендрев се призна за виновен пред съда за бягството и получи още 2 години зад решетките
Авторът

Наказаха полицай с мъмрене заради бягството на затворника Тома Ендрев

Ели Крумова - неделя, 13-08-2017 - 16:20

Полицай от пловдивския район „Тракия” получи едномесечно наказание „мъмрене” от своите началници заради бягството на затворника Тома Ендрев. Пандизчията финтира един от пазачите си на 21 февруари т.г. вечерта, докато го местели от затворническото общежитие „Хеброс” в изолатор в централния корпус. В следващите 5 дни той подлуди полицията да го търси из целия град. В крайна сметка бе заловен, но от МВР назначили вътрешна проверка дали всички униформени, ангажирани със случая, са си свършили работата и ако има гафове, да има и наказания.

Проверяващите установили, че 10 минути преди 22 часа на 21 февруари 2017г. началникът на затвора в Пловдив Божил Иванов е подал сигнал до Пето районно в „Тракия” за избягалия затворник. Сигналът бил приет от младши оперативен дежурен, който изпратил екип на адреса в района, където живеели близките на пандизчията и уведомил дежурния по управление. Проверяващите обаче сметнали, че униформеният е извършил нарушение, тъй като не е вписал в книгата за сигнали и не е докладвал в Областната дирекция информацията за избягалия Ендрев. Затова бил наказан с мъмрене за срок от един месец, което наказание полицаят обжалвал в съда. Магистратите го отменили с мотива, че преценката да не се уведомява ОД на МВР е била не на младшия дежурен, а на неговия шеф по управление. Последният пък преценил, че на територията на район „Тракия” не е било извършено престъпление или нарушение на обществения ред и затова решил да не уведомява областната дирекция. Решението на съда в Пловдив за наказанието на полицая не е окончателно и може да бъде обжалвано. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.