Снимки Nissan

Направиха Nissan Juke от хартия

Денислав Стоянов - четвъртък, 19-11-2015 - 12:55

Британски художник създаде оригами за петия рожден ден на модела

Казват, че най-добрите идеи се раждат от бял лист хартия. За да отпразнуват петата годишнина на кросоувъра Juke и водещите продажби от 700 000 бройки на пазара, Nissan и британският художник Оуен Гилдерслийв обединиха усилията си в уникален проект за създаване на оригами на Juke от хартия.

Като намигване към японското наследство на Nissan и вдъхновен от първоначалните стъпки на автомобилния дизайн, художникът Оуен Гилдерслийв направи ръчно от хартия сложна реплика на модела, пресъздавайки точните размери на настоящия Juke.

За да създаде детайлната скулптура, на Оуен са му били нужни над 200 часа и над 2000 сгънати парчета хартия. Оригами Juke предлага същите смели дизайнерски елементи като калниците, светлините и радиаторната решетка, които донесоха успех на реалния модел с откроим характер.

„Това беше страхотен проект – трудна работа, но много възнаграждаваща. Като проект, създаден да отбележи една годишнина, той беше под въздействието на толкова много влияния, като например оригами фокусът, вдъхновен от японските корени на Nissan.

Използването на толкова много отделни парчета хартия, за да се създаде цялата структура, представлява също и хилядите хора, помогнали за появата на Nissan Juke и хилядите, които продължават да са обвързани с него във Великобритания”, заяви художникът Оуен Гилдерслийв.

Дръзкият и открояващ се дизайн на Nissan Juke е ключов фактор в успеха на модела. С лансирането си на пазара, този автомобил Nissan създаде нов сегмент на кросоувърите с най-малки размери, предлагайки на шофьорите нещо напълно различно по дизайн, спрямо всеки друг автомобил на пътя. Тази година моделът Juke, който се произвежда в завода на Nissan в Съндърланд, празнува своя 5-и рожден ден. След началото на първите доставки през октомври 2010 г. само във Великобритания са били продадени над 150 000 автомобила Juke, като общите продажби в Европа надхвърлят 700 000, с което моделът се превърна в най-продаваният компактен кросоувър на континента. В по-дългосрочното бъдеще Nissan потвърди, че заводът в Съндърланд ще произвежда и следващото поколение на Juke във Великобритания, възползвайки се от допълнителна инвестиция на стойност 100 млн. паунда.

„Първата стъпка в дизайна на всеки автомобил включва поставянето на молива върху бял лист хартия. След това просто начало следва комплексно пътуване към фазата на производството, включващо стотици специалисти, хиляди човекочаса труд и милиони инвестиции. Затова смятаме, че е много подходящо да отбележим петия рожден ден на Nissan Juke с нещо, което ни връща към тази проста, но смела първа стъпка, като всичко естествено, е извършено с характерните за Nissan иновация и вълнение”, заяви Дарил Скривен, мениджър по дизайна в Европейския дизайнерски център на Nissan.