Макрон и каруцата пред коня

Иван Тропанкев - четвъртък, 24-08-2017 - 14:06

Макар и кратко, посещението на френски президент у нас - при това след изминали 10 години, е знак, че страната ни не е в задния двор на Европа. Конкретната цел - да получи подкрепа за преднаписването на правилата на труда, (да няма прецакани, заради евтината работна ръка от бивши соцстрани), също е за приветстване, защото отговаря на духа на европейските ценности.

Но, образно казано, амбициозният Емануел Макрон, поставя каруцата пред коня. Не може да се търси равнопоставеност, докато страната ни е извън Шенгенското пространство и Еврозоната. А Западните Балкани чакат на опашка за еврочленство. Мина времето на евтините обещания и популисткото потупване по рамото. Провалът на Южен поток и последвалите действия за изграждането на "Северен поток 2" е само един от примерите.

Така че сега е моментът да се покаже, че общите интереси на европейските страни не означат безрезервна подкрепа само защото европейски лидер вече е обещал в предизборната си програма. И че равнопоставеността означава да се гарантират правата на всички граждани, но това трябва да стане преди всичко чрез достойна интеграция.

Тагове:  визитамакрон

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.