Пробвалите да надникнат в дома, където преди 123 години е роден гениалният поет Гео Милев стигат единствено до творбата на скулптура Иван Варчев
христо Христов

Домът на Гео Милев в Раднево – под ключ за посетители

Христо Христов - сряда, 10-01-2018 - 18:16

За пореден път домът, където на 15/23  януари 1895 година в Раднево е роден поетът Гео Милев е затворен за посещение, алармираха опитали се да надзърнат в къщата.Репортерска проверка установи, че домът е под ключ от лятото на миналата година, когато стана ясно че въпреки мащабен ремонт основите се наводнят и влагата прониква във вътрешността.

По думите на кмета на общината д-р Тенко Тенев е било направено цялостно проучване , имало изготвено и инвестиционно предложение, което предстояло  да бъде обсъдено. За отводняването на терена ще бъдат необходими между 15 и 20 000 лв, коментира градоначалникът, сумата щяла да бъде записана в бюджета за т.г. Най-рано обаче ремонтните работи можели да започнат през пролетта.

Около 70 000 лв плати за  последния ремонт през 2014 година общината, припомнят запознати, според които обществената поръчка спечелила фирма на близък до тогавашния кмет д-р Юлиян Илчев.

Над 76 000 лв плати през 2011 година община Раднево , за да си върне обратно домът-светиня, който по силата на реституционните закони беше върнат на собствениците. Те имаха идея вътре да заработи кръчма , това така и не се случи под натиска на общественото мнение.От общината имаха идея да настанят в двете помещения на сградата макар и скромна музейна сбирка, посветена на Гео Милев и баща му, книжарят Мильо Касабов. Преживе Леда Милева подари вещи и документи от личния си архив, сред тях са пишеща машина „Континентал“, очила, документален филм и др., които така и не бяха показани пред широката публика. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.