Жестоката инфекция отнема живота за часове

Менингококов сепсис уби 4-годишно дете

Силвия Николова - вторник, 11-07-2017 - 17:47

Имунизация срещу него не се прави у нас

Менингококов сепсис уби 4-годишно дете за часове. Божидар А. е издъхнал в болницата в Лом въпреки усилията на лекарите да го спасят, съобщиха от лечебното заведение.

Не беше възможно момченцето да бъде спасено, тъй като менингококовият сепсис поразява много бързо, инфекцията се развива необратимо и в такива случаи обикновено краят е фатален. Това коментира доц. Атанас Мангъров – завеждащ Детската клиника при Инфекциозната болница в София, който е бил потърсен за консултация от директора на болница „Св. Николай Чудотворец” д-р Георги Савков. Колегите бяха направили всичко необходимо, но спасяването на детето не беше възможно, допълни доц. Мангъров.

Детето било закарано в лечебното заведение в събота следобед в много тежко състояние. Инфекцията била напреднала за часове. Тя започнала с рязко покачване на температурата, отпадналост и повръщане.

За разлика от менингита, при който обикновено хората остават живи, при менингококовия сепсис човек да остане жив е истинско чудо, коментираха лекари.

Детето беше засегнато от синдрома на Уотърхаус-Фредериксен – най-тежката форма на менингококовия сепсис, уточни доц. Мангъров и подчерта, че от него се умира за часове.

Сепсисите се развиват от менингококи, които всеки човек носи в себе си, но те се „отключват” и развиват в даден момент. Науката все още не е наясно защо при едни хора те се проявяват, а при други не. Знае се само, че по-уязвими от тях са тези, които развиват болестта СПИН или морбили, както и хората с много отслабнала имунна система.

По думите на доц. Атанас Мангъров всяка година у нас има по няколко такива случая. Този на 4-годишния Божидар е първият в страната за 2017 г.

Менингитът показва, че организмът се опитва да се бори, затова и не всичко е загубено, докато сепсисът удря органите и системите. Освен високата температура, повръщане и скованост във врата и някои мускули, при него по тялото се появяват моравосини петна.

Срещу това заболяване, както и някои форми на менингит има ваксина, която в някои европейски страни като Великобритания например е задължителна, посочи още д-р Мангъров и уточни, че тя е регистрирана и в нашата страна, но не се прилага.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.