Д-р Михаил Абарджиев
Интернет
Надз.: Д-р Михаил Абаджиев, началниката на Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Анна“ - София

Българинът е с камъни в бъбреците, защото не пие вода

СИЛВИЯ НИКОЛОВА - четвъртък, 14-09-2017 - 08:00

 • Д-р Абаджиев, мит или реалност е твърдението, че есента е виновна за бъбречните кризи?

 • Това е мит. Не е виновна есента, а това, че българинът не пие достатъчно вода. Той не приема достатъчно течности дори през лятото, когато се поти и дехидратира. В резултат се започва образуването на песъчинки и камъчета, които започват да се обаждат през есента. Истината е, че тежките бъбречни кризи са именно през лятото.

 • Колко вода трябва да приема човек дневно, за да е здрав?

 • Един литър не е достатъчен. Минималното количество течности на един организъм за денонощие е минимум 2 литра. Това важи са хора с нормална физическа активност и дейност, и в работоспособна възраст. Човек дори да не прави нищо, да се е залежал, само от дишането губи около 800 мл течности на денонощие. Става въпрос за всички видове течности без кафе и черен чай.

 • Защо без кафе и черен чай?

 • Защото те имат мощен диуретичен ефект. Ако човек пие само кафе без да поема достатъчно други течности, ще се обезводни. Неслучайно традицията в арабския свят е кафето да се сервира с чаша вода.

 • Някои пациенти се надяват, че като имат песъчинки или камъни ще могат да си пийват бира на воля. Има ли някакви ограничения за тази напитка?

 • От урологична гледна точка бирата е лекарство. Но с нея не бива да се прекалява, не повече от 2 на ден. Третата вече започва да действа диуретично и да обезводнява организма. Бирата има свойството да оводнява добре организма, от една страна, а от друга диуретичният й ефект е много модериран. В това е и смисълът на т. нар. терапевтично промиване на бъбреците. За разлика от нея, едно изпито кафе сутрин, ще ви заведе в тоалетната след 15 минути.

 

 • Виното и твърдият алкохол оказват ли влияние върху бъбречно-каменната болест?

 • Лично аз не мога да определя такава пряка връзка.

 • Киселото и соленото разболяват ли бъбреците, каквото твърдение има?

 • Въпросът с храните е по-различен. Хората, които прекаляват с консумацията на месни продукти и най-вече с колбаси и субпродукти, са малко по-корполентни. Те имат проблем с метаболизма, по-склонни са към подагра и други заболявания. Там има директна връзка между консумацията на определен тип храни и образуването на уратни камъни. Тези камъни за рентгеново негативни, т.е. не се виждат, създават проблеми, но за щастие са по-рядко срещани. Преди години битуваше твърдението, че човек с оксалатни камъни не бива да прекалява с патладжаните, заради многото оксалати в тях. Личното ми становище е, че когато се пият достатъчно течности, проблем няма да има. Дори при хора с утежнена обмяна на пурините с прием на повече от необходимото течности – 3-3,5 литра на ден се създава добра профилактика.

 • С какви възможности за лечение на бъбречно-каменната болест разполага Клиниката по урология в УМБАЛ „Света Анна“?

 • Клиниката разполага с максимално най-доброто по отношение на апаратура и инструментариум за лечение на бъбречно-каменната болест. Това, на практика, ни позволява да лекуваме абсолютно всички видове камъни по цялото трасе на отделителната система – от бъбреци през уретер до пикочен мехур. Всичко това правим абсолютно надеждно, модерно с малка инвазивност и много висок процент на успеваемост. Освен това, ние следваме световната тенденция за отстраняване на камъни от бъбреците да не се прилага инвазивна терапия.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.