Вицепремиерът Меглена Кунева защити в Стара Загора финансовото стимулиране на циганчетата в средното училище, за да не отпадали от образователната система
Христо Христов

20 000 ще се обучават дуално след 7 години

Христо Христов - събота, 29-10-2016 - 13:50

20 000 средношколци ще бъдат обхванати в системата на т.нар. Дуално образование до 2023 година, съобщи в Стара Загора вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. В Града на липите тя се срещна с ръководители на средни училища и бизнесмени, които подкрепят проекта на ведомството й. В момента в цялата страна има разкрити само 100 паралелки, в които са обхванати малко над 2 000 момчета и момичета, които получават умения в конкретни области, посочени от бизнеса.

По думите й големият проблем идвал от историческия принцип, който следвали съществуващите професионални училища.На много места преподаваните там специалностти нямали приложение на реалния пазар на труда.

Кунева защити стартиралия проект за раздаването на стипендии за ученици от ромски произход, като средствата в размер на 700 000 лв са осигурени от международния ромски фонд.Около 700 ученици от девети и десети клас щели да бъдат обхванати в тази програма, в регионалните инспекторати вече се приемали молбите.

Това е начин да разрешим поне донякъде проблема с прекъсващите учението си ромчета, категорична Меглена Кунева.

По данни на ведомството й в десети клас стигали под 1% от започналите да учат циганчета. Половината от ромчетата дори не стигали до детските градини, на пръсти се броели завършилите ВУЗ.

„Ще настоявам за строга отчетност в края на всеки срок, искаме да разберем дали и какъв ще бъде ефектът от даването на тези стипендии. Програмата е със срок от 2 години, тя вече е била прилагана в Унгария, Словакия и Чехия, в момента се прилага в Македония и Сърбия.Като министерство ние се ангажираме само със средствата, които и сега предоставяме за преподавателите.“, подчерта Кунева.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.