Снимка:Jian-Wei Pan

Китай постави рекорд за телепортация

Агенция Монитор - петък, 16-06-2017 - 13:07

Китайски учени са подобриха рекорда за предаване на информация чрез квантово заплитане. До сега, заплетени фотони е било възможно да бъдат изпратени само на около 100 километра, но с помощта на сателита Micius, изведен в орбита миналия август, информация е била телепортирана на 1.200 километра.


Квантовото заплитане е толкова странен феномен, че дори Айнщайн не приема съществуването му, като го нарича „ужасяващо действие от разстояние”. Двойки частици, могат да бъдат неразривно свързани, така че състоянието на едната може да бъде изведено от другата, без значение колко далеч може да бъдат една от друга. По същество този процес може да се използва за мигновено телепортиране на информация между частиците на теоретично безкрайни разстояния, което нарушава теория на относителността, според която нищо не може да се движи по-бързо от скоростта на светлината.
Квантовите ефекти са много чувствителни към смущенията от околната среда. Предишни експерименти използваха оптично влакно за да защитят фотоните, които предават информация по влакното от частица на частица. Този метод беше използван при поставянето на предишния рекорд от 100 километра, но колкото по-дълго е разстоянието, толкова по-голяма е вероятността информацията да бъде загубена или изменена.


Изведен от програмата Quantum Experiments in Space Scale (QUESS), сателитът Micius е първата стъпка към изграждането на глобална квантова комуникационна мрежа. Вместо физически влакна, системата изпраща заплетени фотони чрез лазерни лъчи, но въпреки че това може да помогне за свеждане до минимум на смущенията, връзката между източника и приемникът води до предизвикателства, особено когато сателитът се движи толкова бързо.
”Ще бъде като да хвърлим монета от самолет на височина 100.000 метра в отвора на въртяща се касичка”, заяви Ван Джаню, главенокомандващ на проекта QUESS, в изявление от август, когато сателитът беше изстрелян.


Екипът вече успя да извърши този привидно невъзможен подвиг, използвайки системата за предаване на квантово заплетени фотони на разстояние от 1200 км. За целта лазерният лъч на сателита минава през разделител, който създава две различно поляризирани състояния, едно за приемане на заплетени фотони и едно за изпращането им. Използвайки това, Micius комуникира с три различни приемащи спътника на разстояние 12 пъти по-голямо от това на предишния рекорд, както и много по-ефективно, отколкото с оптичните влакна.

„За квантовата мрежа, при тази работа вече постигнахме ефективно разпространение на две фотонни вериги, което е трилиони пъти по-ефективно от използването на най-добрите телекомуникационни влакна”, казва Джиан-Вай Пан, водещ учен по проекта.


Една квантова комуникационна мрежа може не само да направи телекомуникациите много по-бързи, но и по-сигурни поради чувствителността на заплетените фотони към смущения, което действа в тяхна полза. Ако неупълномощена трета страна се опита да се включи в сигнала, ще го прекъсне, ще го направи неразбираем и ще предупреди официалните потребители за наличието на намеса.

 
Тагове:  KMiciusQUESS

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.