ЕВРОСТАТ:

В България е най-евтино, в Дания – най-скъпо

Агенция Монитор - петък, 16-06-2017 - 15:26

В България е най-евтино от държавите в ЕС, а в Дания е най-скъпо. Това показва проучване на европейската статистическа служба „Евростат” за 2016 г. Цените за потребителските стоки и услуги в съюза имат почти трикратна разлика.

В България цените са повече от наполовина по-ниски от средното за ЕС (48%), докато в Дания те са цели 139% от средното.

Много високи са цените в Ирландия (125% от средното за ЕС), Люксембург и Швеция (124 на сто), Финландия и Обединеното кралство (121 на сто).

В долната граница, освен нашата страна, са Полша (53 на сто от средното за ЕС) и Румъния (52%).

Храните и безалкохолните напитки са най-скъпи в Дания и най-евтини в Полша и Румъния. Алкохолът и цигарите пък струват най-много в Ирландия и Обединеното кралство (съответно 175 и 162% от средното за ЕС), а най-евтини са в България (56 на сто от средното), Унгария (67 на сто), Полша (68 на сто) и Румъния (69 на сто).

Цените на услугите в група „Ресторанти и хотели” са повече от три пъти по-високи в Дания в сравнение с България. У нас цените са 44 % от средното за съюза, в Румъния са 53%, а в – Чехия 56%. В Дания цените са 150 на сто от средното за ЕС, а в Швеция – 144 на сто.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.