Близо 300 тениски изпъстрени с призиви за спиране на насилието над децата демонстрираха в Стара Загора организаторите на кампанията „Разруши мълчанието“.
Снимка Авторът

Гетата мълчат за насилие над деца

Христо Христов - събота, 09-04-2016 - 12:27

Няма сигнали за насилие от възрастни над деца в извън семейната среда от ромските гета, съобщи в Стара Загора инспекторът от сектор „Криминална полиция“ при ОД на МВР. Само през м.г. са били издадени 85 полицейски заповеди по закона за домашното насилие, сред оплакалите се няма нито едно дете от кварталите с компактно ромско население. В 65 от случаите те са съпроводени с указание лицето да се въздържа от насилие или да доближава жилището, където има пострадало дете. В 24 случая непълнолетните са били поставени под полицейска охрана тъй като имало пряка заплаха за живота и здравето им. Най-големият брой издадени заповеди са на територията на Стара Загора , почти по равно са те в Казанлък и Чирпан, докато в миньорско Гълъбово е имало само един – единствен случай. Сходна е картината и в първото тримесечие на т.г., през което са издадени общо 10 заповеди, от които 6 са били лицето да се въздържа от приближаване до децата. Данните бяха оповестени в рамките на кампанията „Разруши мълчанието“, подпомогната от норвежкия финансов механизъм с 49 500 евро. Бенефициентът по програмата, Национална организация на общинските служители, представи в Стара Загора 300 тениски, изработени от ученици и техни родители по темата „Превенция на насилието“.

Тагове:  Стара-Загора

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.