"Възкресение Лазарово", Ненчеви

Икони и ангели в галерия „Париж“

Агенция Монитор - вторник, 07-03-2017 - 16:09

Галерия „Париж“ отваря отново врати днес за поредната самостоятелна изложба с икони, скулптури и картини на Анита и Георги Ненчеви - „Икони и Ангели“. Във времето на Великденските пости, когато християните се подготвят за най–голямото чудо – Възкресението Христово и победата на живота над смъртта, семейството художници ще покаже своите уникални творби, пресъздаващи сцени от Стария и Новия завет, различни православни светци и ангели. Поразително впечатление правят две икони - „Възкресение Лазарово“, което сякаш ни пренася две хиляди години назад и ни прави зрители на чудото Христово, както и „Света старозаветна троица“ - изрисувана на старо дървено корито, върху което времето е оставило своя дълбок отпечатък. Слабостта на Анита и Георги към древните примитиви, открояващи се със своята неподправеност, е надделяла и този път – има копия на образци от Етиопия, правени през 8-и век, стари коптски изображения, както и български икони от Арбанаси, Роженския и Рилския манастир.

Ангелите пък са изобразени чрез икони, чрез метафоричните скулптури от дърво на Георги Ненчев, а също и чрез картини върху дърво. Сякаш те се усещат от художниците по–близо, по–осезаемо, разговорът с тях като че ли е по–реален и присъствието им за тях е най-видимо от невидимия Божи свят.

В изложбата ще могат да се видят и копия на други известни образци на Иисус Христос, пресвета Богородица, св.Иван Рилски, св.Петка, св.Георги и св. Димитър, св.Теодор Тирон, св. Никола, св.пророк Илия, св. Игнатий Богоносец и архангел Михаил. Всички тези икони са изрисувани върху старо, уникално по форма дърво, с класическата иконописна техника и ръчно изработени закачалки от ковано желязо. Експозицията „Икони и Ангели“ ще продължи до 25.март.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.