Повдигнаха обвинение за отнетата паметна плоча в Босилеград

Северина Иванова - четвъртък, 10-08-2017 - 11:37

 

Демократичния съюз на българите повдигна наказателно обвинение пред Основната прокуратура във Владичин Хан срещу началника на полицейското управление в Босилеград Новица Стоянов за незаконно отнемане на паметната плоча с имената на жертвите от Босилеградският погром от 15. 05. 1917 г.

Полицейското управление в Босилеград отне паметната плоча на 25 май тази година без предупреждение и без връчване на писмено решение за временно отнемане. „Поставихме плочата за около час пред паметника на Левски в Босилеград. Тогава водехме преговорите с община Босилеград“, коментираха от Демократичния съюз на българите.

По техни думи с това си действие началникът на полицията в Босилеград е нарушил чл. 359 и чл. 361 от Наказателния кодекс на Р Сърбия.

„Ние считаме, че става дума за злоупотреба на служебно положение и несъвестна работа в службата за постигане на политическа цел – унищожаване на историческата памет на българското малцинство в Сърбия и предотвратяване на процеса за историческо помирение между българският и сръбският народ“, категорични са нашите сънародници от Западните покрайнини. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.