Марина Воронцова /вляво/ е изпълнила в академичен стил потретите на основните военачалници от генералния щаб на руската армия и на самия Цар Освободител Александър ІІ
Христо Христов

Подредиха портрети на руски военачалници в бивша джамия

Христо Христов - четвъртък, 01-06-2017 - 15:56

Изложба под наслов „"Знаци на свободата и героизма" , посветена на Руско-турската освободителна война, в която са представени оригинални портрети на царя – освободител Александър ІІ, руски военачалници; картини с батални сцени и фигурални композиции; копия на архивни документи и фотоилюстрации от епохата отпреди 140 години отвори врати в салона на някогашната Ески джамия в Стара Загора, превърната пред 2011 г. в Музей на религиите.

В нея са включени картини на варненлията Николай Русев и съпругата му Марина Воренцова- Русева, както и 4 гравюри на техния преподавател от санктпетербургската художествена академия, проф. Вячеслав Бабияк.

Фоторепродукциите са предоставени от Иво Хаджимишев в резултат на дългогодишната му работа в руските и румънски държавни архивни масиви.

Експозицията в различни варианти е представяна във Варна и Шумен, като идеята на организаторите е тя да бъде представена в 10 регионални исторически музея и да завърши тура из страната в Националния исторически музей за 3 март догодина.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.