Откриха изложба с карикатури от миналото на Пловдив в Балабановата къща

Ели Крумова - събота, 01-04-2017 - 11:23

Изложба „Не на шега! 1-ви април 1969 г. Хуморът на Пловдив във времето“ бе открита снощи в Балабановата къща. Експозицията е посветена на годишнината от регистрирането на управлението „Старинен Пловдив”, което се е случило на 1 април в далечната 1969г.

„Желанието ни е с изложбата да напомним, че нещо важно, градивно в исторически план може да започне не на шега. А именно - на международния ден на хумора и сатирата. Защото истина е, че светът е оцелял, защото се е смял…”, каза Гергана Костадинова, ръководител отдел в ОИ „Старинен Пловдив”.

В експозицията „Не на шега! I-ви април 1969 г. Хуморът на Пловдив във Времето“ се представят карикатури, стенописи и рисунки на два колоса в българската култура - Борис Димовски и Коста Форев. Ценното за  „Старинен Пловдив” е, че тези големи творци са чувствали атмосферата в Стария град като свой дом. 

Представени са стенописи от три музейни къщи, две от които с национално значение - Антова къща, Чохаджиевата къща и къщата на Степан Хиндлиян. Включени са и карикатури на Борис Димовски, които се съхраняват в ОИ „Старинен Пловдив“. 


Поканата за участие като партньор на НБ „Иван Вазов” в мероприятието е провокирана от факта, че в нея се съхраняват издания на първите три хумористични вестника, които излизат в следосвобожденска България –в. „Кукуригу”, в. „Таласъм” и в. „Стрелица”. 
Изложбата ще продължи до 30-ти април 2017 г.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.