От 1 октомври газът надолу с 3-4%

Цените на парното замръзват до края на годината

ВАСИЛ ТАШЕВСКИ - вторник, 12-09-2017 - 18:22

След 20 дни транзитът на синьо гориво с нови тарифи

 

Цените на топлата вода и парното до края на годината най-вероятно ще останат непроменени. Това стана ясно след общественото обсъждане, проведено днес за новия тарифен модел на транзита на природен газ, проведен в КЕВР.

След него председателят на енергийния регулатор Иван Иванов пресметна, че от началото на октомври крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3-4 процента по-ниска. Той посочи още, че от повишаването на една част от нея - тарифата за пренос, най-засегнати ще са топлофикациите, защото имат неравномерно натоварване на мощностите си и потребление на природен газ и по тази причина те купуват не твърд годишен капацитет, а само за определени периоди, тримесечни, месечни на по-високи цени.

Според КЕВР дали все пак ще има някаква промяна на цените на топлофикационните дружества на доставяната от тях топлоенергия ще зависи от таксите от сумите, които ще плащат за капацитет и за пренос. По думите му, обаче дори и в този случай топлофикациите ще плащат по-малко на "Булгаргаз" за доставките на синьо гориво.

По време на общественото обсъждане на тарифния модел „Булгартрансгаз“ бе упрекнат в липса на адекватно решение за прилагането на цената и е оставил всичко в ръцете на регулатора. От държавното дружество обясниха, че може да се прилага старата цена в преходния предупредителен период.

От изказванията на участниците се разбра още, че бизнесът е най-притеснен от исканата от „Булгартрансгаз“ т. нар. малка корекция, която вероятно ще бъде оставена в максималния размер от 10%.

Според Пола Найденова, зам.-председател на Федерацията на индустриалните енергийни потребители по този начин не се спазват препоръките на ЕК, отправени към България през април за намаляване на малката корекция. Найденова уточни, че тя може да бъде увеличена до 10% само при установена опасност от злоупотреби.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.