АПИ

В понеделник готова експертизата за срутището до с. Тикале

ВАСИЛ ТАШЕВСКИ - вторник, 13-03-2018 - 09:04

В понеделник трябва да е готово становището на експертите от организираната от пътната агенция работна група по какъв начин да бъде укрепено свлачището в района на смолянското село Тикале, което предизвика срутище прекъснало на участък от 500 м път ІІ-86 Смолян - Мадан. В сряда специалистите отново ще бъдат на мястото на бедствието. Това съобщи за „Монитор” Светослав Глосов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Според него основна причина за бедствието е намиращият се в планината над шосето водопровод с голям диаметър. „От него се губи над 90% от водата. Така течовете от съоръжението провокират активизирането на свлачището, като в последните дни за това са спомогнали и обилните дъждове и снеготопенето”, каза той. „Проблемът там е много сериозен и той не е в пътя, а в зоната над него. Вече е направен план какво ще се обследва и картографира. Отварянето на затворения път няма да стане бързо, защото не може просто да се изчистят падналите камъни върху платното. За укрепването на свлачището ще трябва много време. Вероятно ще е необходимо да се изгради нов водопровод, който да минава по друго трасе.

Участъкът от в района на село Тикале остава затворен заради огромното срутище и опасността от свличането на скална маса, защото свлачището е активно и свлачищно-срутищните процеси продължават, уточниха от АПИ. Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян - Фатово - Рудозем.

За да не се затруднява пътуването на жителите от региона община Смолян в понеделник започна изграждането на нов обходен път около километър и половина, който заобикаля масива. Целта е през Орешец - Влахово да преминават леките автомобили и да се осигури възможно най-къса връзка за предвижването на жителите, като се преустанови преминаването пеша през срутищната зона.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.