През 1933 година проф. Мара Георгиева изработва бюста на Яворов, който краси двора на родния му дом в Чирпан. Средствата за изработката на каменната глава са събрани от живеещи в Пловдив арменци.През есента на м.г. пред него бяха прочетени редове от кореспонденцията на Яворов с най-любимите му жени
Христо Христов

В Чирпан палят огъня на Яворов

Христо ХРИСТОВ - сряда, 11-01-2017 - 14:38

С тържествен ритуал по запалване на жертвен огън пред паметниците на Яворов в двора на родната му къща и в парка на Чирпан на 13 януари ще бъде даден старта на традиционните Яворови дни.

Тази година, когато се навършват 139 години от рождението на гениалния творец , факелът в дома на поета- харамия ще поднесе съосноснователят на фондация „Яворов“, проф. Димитър Михайлов , а в парка се очаква ритуалът да изпълнят председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и млади поклонници на лирика.

Програмата на първия от трите дни включва изложба под наслов „Българската литературна класика-знание за всички.Неизвестни архиви и културни контексти“ и поетична вечер, с участието на 11 майстори на римуваната реч и концерт на вокален квартет „Юдит“ и акустичното дуо Христина Белева и Петър Миланов.

Вторият ден е посветен на две премиери на книги: „Яворов.Сюжетите на последните години. В годината на големите литературни юбилеи“ от проф. Михаил Неделчев и „Пейо Яворов. Анхиалски сюжени“ на проф. Цветан Ракьовски.

Късно вечерта къщата – музей ще се превърне в сцена на спектакъла „Бермудският двуъгълник“ на поета Ивайло Диманов.

На финала на празниците ще бъдат обявени лауреатите от националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят“, в памет на художничката Василия Стоилова.

Организатори на проявите са община Чирпан, основаната преди 2 десетилетия фондация „Яворов“, СБП, Национален литературен музей и Къща – музей „Яворов“.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.