Д-р Анна Валериева
Монитор
Д-р Анна Валериева, Клиника по алергология на УМБАЛ „Александровска”:

Нелекуваният алергичен ринит може да премине в астма

Яна Йорданова - понеделник, 27-03-2017 - 15:34

- Д-р Валериева, с идването на пролетта се отключва често и сенната хрема. Кажете кои симптоми трябва да ни индикират, че е време да се обърнем към специалист?

- Сенната хрема е алергично състояние, при което имаме най-често едновременно засягане на очите и носа. Става дума за сезонен риноконюнктивит, причинен от полените на цъфтящите растения. Полените представляват мъжките полови зърна на размножаващите се през пролетта и лятото дървета, треви и плевели. Точно през пролетта е и началото на отделянето на тези микроскопични поленови зърна. Още от средата на февруари и началото на март има такива, които предизвикват определени симптоми при алергичните пациенти. В момента цъфтят брезите и върбите и можем да кажем, че сме в разгара на отделяне на дървесни алергени. От симптомите при пациентите много характерни са пристъпно кихане, запушване на носа, водниста секреция, сърбеж в носа, небцето, гърлото и очите. Понякога се среща и сухота на очите, непоносимост към слънцето. При някои пациенти се наблюдава и т.нар. орален алергичен синдром, който се проявява при консумация на някои сурови плодове, ядки, зеленчуци. Това е усещане за сърбеж, подуване на мястото на контакт на храната с устната лигавица. Тези прояви се наблюдават поради кръстосаната реактивност на тези храни с причинния полен, което се дължи до близкото родство между някои растения. Например хората с брезова алергия често имат симптоми при консумация на сурови лешници, праскови, череши, ябълка.

- Вятърът оказва ли влияние, усилва ли симптомите?

- Топлото време и покачването на температурите помага на поленовите зърна да се разнасят в атмосферата по-лесно. Когато вятърът е в съчетание със сух и топъл въздух, се наблюдават още по-силно изразени симптоми. Дъждът прочиства атмосферата, утаявайки поленовите зърна. Най-неприятно е, когато освен оплаквания от алергичен риноконюнктивит, се засегнат и долните дихателни пътища, по типа на прояви на алергична (поленова) астма. При нея характерни симптоми са задух, свирене и тежест в гърдите, нарушение на съня, дразнеща кашлица. Данните сочат, че ако един алергичен ринит не бъде лекуван, в 40% от случаите състоянието преминава в алергична астма. Затова е много важно да се приложи адекватна терапия и да се разпознаят правилно симптомите. Вирусните инфекции в края на зимния период затрудняват диагностиката на такива алергии. Причината е, че симптомите често наподобяват обикновена хрема в резултат на вирусна инфекция. Много често поленовата алергия остава неразпозната и пациентите дълго време са лекувани с лекарства, подходящи за инфекциозни респираторни заболявания. Не е рядкост, стигайки до специалист алерголог, пациентите вече да са провели няколко курса с антибиотични средства, когато всъщност става дума за алергична реакция. В случай, че лечението не е правилно, пациентът не получава подобрение на симптомите, влошава се здравето му понякога за месеци, а също може да получи и задълбочаване на състоянието, каквато е поленовата астма.

- Какво всъщност е лечението?

- Лечението е няколко вида. Спазват се определени стандарти в зависимост от симптомите. Все пак, има няколко основни правила. Разполагаме с няколко вида лечение: симптоматично лечение, което подтиска симптомите и патогенетично, което намалява възпалението. Третият вид лечение е алергенната имунотерапия, която е единственото лечение, променящо хода на болестта. При тази терапия няма мигновен ефект, но това е единственият начин, за да се постигне имунен толеранс на организма към причинния алерген и дългосрочно излекуване. Този вид терапия се провежда няколко последователни години, преди началото на поленовия сезон. Към момента хората, които имат поленова алергия и не са предприели такъв тип терапия, са закъснели за конкретния сезон, но могат да се възползват от нея през следващата година. На този етап пациентите с оплаквания, които не са започнали алергенна имунотерапия, могат да предприемат патогенетична терапия с антихистамини или локални противовъзпалителни средства. Има възможност и за чисто механични методи за справяне с алергените като редовно очистване на лигавиците, върху които попадат поленовите зърна посредством промивки с морска вода, изкуствени сълзи.

- Среща ли се и при децата поленовата алергия?

- Алергията е болест предимно при младите хора и децата. С годините симптомите най-често утихват. Хубавото е, че установяването на този вид алергия е лесно и можем да получим отговор в рамките на половин час чрез кожно-алергично тестуване. Има много митове за това в коя възраст може да се направи такъв тест, а също и в кой сезон. Няма ограничения за провеждането на кожно алергично тестуване. Едни от малкото противопоказания са, ако пациентът е в момент на изострена бронхиална астма или приема антихистаминови средства, които биха компрометирали резултатите от изследването. Иска ми се обаче, да обърнем внимание и на нещо друго, което е характерно за пролетно-летния сезон. Става дума за алергията към жилещите насекоми (пчели и оси). Макар, че не се разпознава като типична за сезонна, този тип алергия е изключително опасна за здравето, а понякога и за живота на пациентите. При ужилване на алергичен пациент може за минути да се стигне до прояви на алергичен шок и фатален изход. Така че трябва да знаем как да се предпазим. Съветвам всички пациенти, които са имали неуточнени симптоми след ужилване да потърсят съвет от специалист алерголог и да се информират своевременно за възможностите, които имат, за да избегнат потенциално опасна алергична реакция.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.