СНИМКА МОНИТОР

Големите язовири пълни наполовина

Агенция Монитор - вторник, 07-02-2017 - 17:25

В големите ни язовири има 3,507 млрд. куб. м вода, което представлява 54% от общия им обеми. Това гарантира задоволяване на водопотреблението и същевременно осигурява достатъчен свободен обем за поемане на водите от предстоящото снеготопене и пролетното пълноводие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва: за питейно-битово водоснабдяване - 69,4 на сто от общия им обем, за напояване - 46, 5 на сто от общия им обем и за енергетика - 56,4 на сто от общия обем.

Съгласно Закона за водите поддръжката и ремонтно-възстановителните дейности на язовирите, на хидротехническите и защитните съоръжения се осигуряват от собствениците, а контролът от началото на 2016 г. се осъществява от ДАМТН.

МОСВ управлява водите на 53 комплексни и значими язовира. Всеки ден екоминистeрството публикува на Интернет страницата си хидроложка прогноза за състоянието на речните нива, която включва и информация за наличните обеми в тези язовири.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.