Плажовете с денонощно осветление и велополицаи

Елена Атанасова - четвъртък, 18-05-2017 - 17:51

Въвеждат патентен данък за апартхотелите

Всички морски плажове ще бъдат оборудвани с лампи, а концесионерите ще осигурят денонощно осветление на ивиците, съобщи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. По плажовете ще патрулират и велополицаи, които ще играят роля на туристическа полиция. Те ще бдят за сигурността на летовниците. Общо 776 полицаи ще бъдат командировани по Южното Черноморие, като по голямата част от тях ще охраняват Слънчев бряг. "Разчитаме на всички контролни органи, за да имаме едно безпроблемно и безопасно лято и да гарантираме качеството на нашия продукт. Знаете че в телефонен разговор между премиера Борисов и президента на Русия Владимир Путин една от основните теми бе именно туризмът и да се продължи с устойчивият ръст на  руски туристи, както и нашият ангажимент който винаги е бил ангажимент на правителството за осигуряване на сигурността и безопасността на всички почиващи", заяви министър Ангелкова. Тя посочи, че един от основните проблеми остава липсата на квалифицирани кадри. По данни от миналата година, дефицитът на обслужващ персонал е бил около 27 000 души. В тази връзка тя съобщи, че миналата седмица на среща с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков е предложила техническото време за регистрация на сезонни работници от трети страни за работа в страната до 90 дни да бъде намалено. Ще бъде създадена организация за по-бързото обработване на документите и регистрацията да се извършва в по-кратък срок от нормативно заложения, който е 15 дни.
От 7 до 10 % е очакваният ръст на туристи през това лято. Ранните резервации показват 10- 29 % повече германци и 15- 20 % повече руснаци и 83 % повече чартъри от Франция, в сравнение с миналия сезон. Засилен интерес има и от Полша и Чехия.
Голяма част от цените за чадър и шезлонг ще бъдат намалени това лято, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас по време на среща за подготовката на летния сезон в региона. Тя даде пример с морски плаж „Къмпинг Нестинарка“, където цената за чадър и шезлонг е 0,36 лв.   На „Къмпинг Оазис“ това лято цените за чадър и шезлонг са по 6,00 лв., като миналата година са били по 10,00 лв. В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметове на общини в областта, представители на МВР, НАП, РЗИ.
„Миналата година с приетата от нас методика задължихме новите концесионери да предложат какви ще бъдат цените на шезлонги и чадъри“, припомни министър Ангелкова. Тя бе категорична, че основен приоритет в работата й е броят на неохраняемите плажове да бъде намален. „Това лято служителите на Министерството на туризма ще проверяват както плажовете, така и местата за хранене и настаняване, за да се осигури нормално протичане на сезона“. С това целим гостите, които посещават за първи път България, да се върнат отново“, каза още тя.
През цялото лято ще има мобилни екипи, които ще проверяват плажовете, отдадени на концесия и под наем. Те ще реагират максимално бързо на подадените сигнали. Горещият телефон ще продължи да функционира, ще бъдат подновени и табелите, които бяха поставени миналата година с актуална информация за стопаните на плажовете. Министър Ангелкова уточни, че в момента се работи и по развитието на онлайн платформата, чрез която могат да се проверят цените на шезлонгите и чадърите. 
„Мога да ви уверя, че както сме коментирали и по време предишни срещи, ще продължим с премахването на незаконните обекти. Ако обстоятелствата го налагат, ще бъдат и затваряни, за да не се извършва търговска дейност“, подчерта министър Николина Ангелкова.
Тя каза още, че туризмът е ключов сектор, затова  и приоритет е изграждането на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг. По думите й всички процедури са в достатъчно напреднал етап, за да може скоро да стартира работа по отсечката.
От този сезон ще бъде въведен патентен данък за всички апартхотели. Предложението на хотелиерите е патентният данък за сграда да е 1500 лева, но Министерството на финансите ще има последната дума.  Апартхотелите  се отдават под наем на туристи на хотелски начала, без това да е регламентирано официално. От новия патентен данък се очакват стотици милиони левове да влязат в бюджета.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.