Монитор
СЛЕД ПРОВЕРКИ

Унищожиха 4 тона развалени храни

Агенция Монитор - четвъртък, 04-01-2018 - 18:12

Проверки по време на празниците са открили близо 4 тона храни от животински произход, които не отговарят на изискванията и са негодни за консумация. Най-често стоките са били с изтекъл срок на годност или липса на документи за произход и качество, са установили служителите след 2800 проверки, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В резултат на констатирани нарушения са издадени 48 предписания и са наложени 44 глоби. Само един обект е спрян от експлоатация. Търговците често не спазват условията и сроковете на съхранение, допускат несъответствия по сградов фонд и оборудване в обектите, както и не водят коректно или редовно документи за стоките.

Едновременно с тези инспекции БАБХ съвместно с МВР, НАП и други институции извърши 402 проверки. Междинните резултати показват, че до този момент са връчени 11 предписания и 22 акта за установяване на административни нарушения. Спрени от реализация и насочени за унищожаване са над 16 тона храни от животински произход.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.