Колоритните носиии на каракачаните ще бъдат показани в традиционна каракачанска колиба край Петропавловския манастир за 6 май

Ути готви курбан за Гергьовден край манастир

Христо Христов - понеделник, 02-05-2016 - 14:08

Курбан чорба за близо 5 000 души ще приготви навръх Гергьовден край намиращия се в близост до Велико Търново Петропавловския манастир Ути Бъчваров. Сред онези, които ще хапнат от традиционната гозба ще са и над две хилядите певци, танцьори и разказвачи на народни умотворения за тях ще бъдат подготвени две сцени на националния събор на овцевъдите. За събитието се очаква да пристигнат представители на 18 държави - Австрия, Англия, Грузия, Германия , Йордания, Италия, Литва и др.

Ден след празника, на 7 май те ще вземат участие в кръгла маса, посветена на състоянието и перспективите на овцевъздството.

За съжаление в момента България разполага с едва 1,3 млн глави, като майките са под 1 млн бройки, коментира проф. д.р Иван Станков, доскорошен ректор на Тракийския университет и създател на една от българските породи овце.

Малкото на брой животни не позволяват за развитие на този отрасъл, поради тази причина не успяваме да реализираме и програмата за износ на агнета от породите аваси и асаф за емирата Катар, коментира ученият , който е депутат от партия АБВ.

Изложението край Петропавловския манастир ще бъде разгърнато на площ от над 100 дка, където ще има изграден временен коневръз, писта за състезание по теглене на каруци от коне-тежковози, майсторско обезкостяване на агнешко месо, товарене на бали в пикапи и аукционен за племенни животни.

Ще бъде изградена и каракачанска колиба, където от Федерацията на каракачаните ще покажат предмети от своя бит.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.